Šta je motiv skrivanja izvještaja u slučaju "Dženan Memić"

Vijesti 30. jan 201720:41 > 20:47
N1

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo trebao se naći izvještaj Ad hoc tijela za slučaj "Dženan Memić" koji je podnesen Komisiji za sigurnost o provedenom skupštinskom nadzoru nad zakonitošću rada Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u predmetu "Dženan Memić" koja ga je prihvatila.

Zbog osjetljivosti materije, materijal nije objavljen na web stranici Skupštine Kantona već se zastupnicima sutra trebao dostaviti u pisanoj formi. Kako saznajemo, izvještaj koji ima 90 strana u sebi sadrži nekoliko bitnih stvari koje bi ugrozile istragu koju provodi Tužilaštvo KS te su iz ove institucije odlučili reagovati.

“Nakon što je sačinjen Izvještaj i dostavljen Komisiji za sigurnost, a budući da Tužilaštvo KS od maja prošle godine ima predmet u kojem se utvrđuje da li ima elemenata krivične odgovornosti neke osobe, odmah po saznanju smo uputili tužilački zahtjev predsjedniku Komisije Elvedinu Okeriću da nam dostavi Izvještaj. Međutim, Okerić nije postupio po tužilačkom zahtjevu. Zatražili smo to i od predsjedavajuće Skupštine Ane Babić, međutim, on je odbio i njoj dostaviti izvještaj. Zbog toga je Tužilaštvo KS koristeći se svojim ovlaštenjima naložilo MUP-u Kantona Sarajevo da izuzme izvještaj”, kazala je za N1 portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako saznajemo, pripadnici MUP-a KS su neko vrijeme tragali sa predsjedavajućim Komisije kako bi izuzeli Izvještaj čiji dio nikako ne bi trebao dospjeti u javnost.

“Nakon što je pronađen, isti je ponovo odbio da da Izvještaj bez naredbe suda, Tužilaštvo nastavlja rad”, kazala nam je Bavčić.

Kako je navedeno, izvještajem je dokazana opravdanost pokretanja skupštinskog nadzora, gdje su utvrđeni određeni propusti u postupanju policijskih organa, što će biti prezentirano na sutrašnjoj Skupštini Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić zatražio je od Kolegija Skupštine da se dopuni dnevni red izvještajem o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine KS nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije KS u slučaju Dženan Memić. Kolegij je prihvatio zahtjev te će se ovaj izvještaj razmatrati kao 18. tačka dnevnog reda. 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su opruženi u ovom slučaju. Oni se terete za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.