"Samo deset EU parlamentaraca zna stvarno stanje u BiH"

Vijesti 01. feb 201708:23 > 08:41
N1

O budućnosti BiH, Rezoluciji o BiH u Evropskom parlamentu razgovarali smo sa Adijem Ćerimagićem, analitičarom Evropske inicijative za stabilnost.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. Uvojena je i većina amandmana, od kojih su dobar dio podnijeli hrvatski zastupnici. Ovim prijedlogom rezolucije, osim potrebe aktivnijeg rada na reformama, traži se i poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

Zanimljivo da su od čitavog dokumenta upravo teme o punoj ravnopravnosti konstitutivnih naroda  dospjele do naslovnica. Kada čitamo Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o BiH o tim principima, odluke se trebaju donositi o interesu građana, pružati jednakost svima, što svima djeluje prihvatljivo, ali je problem kada pokušate provesti principe, na primjer presuda Sejdić-Finci. Od 2011. godine smo to mogli najbolje vidjeti – stotine sastanaka se održalo u vezi presude Sejdić-Finci kako će se provesti. Ono što je bitno istaći je da je važno da nastavljamo razgovarati u BiH o tome, jer je to nešto što Evropski sud za ljudska prava traži od nas“, kazao je Ćerimagić.

A o tome da li je federalizacija rješenje je istakao: “Pa, po principu BiH je federalna država i već je decentralizovana i daje prava svim građanima. No, sigurno da ono što iz BiH dolazi kao poruka zaustavljanja procesa neće pomoći. Mi smo danas osam godina iza Crne Gore u procesu približavanja ka EU”.

Na pitanje je li moguće napraviti sistem koji nije diskriminirajući je odgovorio: “Kada pogledate druge države, na primjer Belgiju, ona je imala problem sa izbornim zakonom i trebalo je više od 10 godina da se dogovore o tim promjenama i nastupile su i političke krize u procesima. Potrebno je jako puno vremena i vještina da se dođe do izmjena koje vode do bolje kvalitete“. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.