Ovo su imena potencijalnih članova ''bh. Mosta''

Vijesti 01. feb 201711:59 > 12:14
N1

Sastankom u Delegaciji EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i sedam nezavisnih načelnika i gradonačelnika priča o novoj političkoj opciji u BiH konačno je i ozvaničena.

Okupljeni oko ‘Pokreta za Evropu’ dobili su podršku Delegacije Evropske unije u BiH, obrazloživši da su opredijeljeni za EU, smirivanje političkih tenzija u cijeloj državi te saradnja sa političarima iz cijele BiH.

Kao što smo ranije pisali sve je više funkcionera sa lokalnog, ali i viših nivoa vlasti iz cijele BiH, okupljenih oko platforme ‘Pokret za Evropu’. Neki od njih su o tome otvoreno govorili za N1 kada se prvi put pojavila ideja, dok drugi i dalje daju diplomatske odgovore na pitanje da li će podržati ovu platformu, iako se njihova imena već duže vremena vežu uz ‘istinsku alternativu nacionalnim partijama’, kako je vole nazvati.

Planirano je da dokument platforme, odnosno program, bude potpisan u petak u Bosanskom Petrovcu, nakon čega će biti posve jasno da će na Općim izborima naredne godine ‘Pokret za Evropu’ imati svoje kandidate, kako za državni Parlament tako i za člana Predsjedništva BiH.

Svoju opredijeljenost jučer su potvrdili: Fuad Kasumović (gradonačelnik Zenice), Amra Babić (načelnica Visokog), Muhamed Ramović (načelnik Goražda), Ibrahim Hadžibajrić (načelnik Općine Stari grad Sarajevo), Zlatko Hujić (načelnik Bosanskog Petrovca), Sead Džafić (načelnik Kalesije), Zikrija Duraković (načelnik Bužima).

Svoju podršku dali su i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, te načelnici Lukavca, Zavidovića, ali i drugih bh. općina.

Senad Šepić, Martin Raguž, Branislav Borenović, Svetlana Cenić… samo su neka od imena koja se dovode u vezu sa Pokretom za Evropu.

Kasumović je više puta za N1 kazao da ‘Pokret za Evropu’ sigurno neće biti nova politička stranka, već politička opcija u kojoj će biti zastupljeni političari i stranke i iz Federacije BiH i Republike Srpske.

I to su veoma uspješni razgovori. Mi nećemo da pravimo greške. Ne želimo glasova ni SDA, ni HDZ-a ni SNSD-a. Mi ćemo građanima ponuditi potpuno novi koncept.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.