Nastavlja se 'rat' Sindikata osnovnog obrazovanja u KS

Vijesti 02. feb 201708:08 > 08:27
Morgue File

Nakon međusobnih optužbi Zulfe Ahmetovića, direktora JU 'Vladimir Nazor' i Saudina Sivre, predsjednika SSOOiO KS, oglasilo se Udruženje samostalnih sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Tvrdnje Zulfe Ahmetovića, direktora Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ‘Vladimir Nazor’ u Sarajevu da ‘SSOOiO Kantona Sarajevo želi zavladati sarajevskim školama‘ naišle su na reakciju Saudina Sivre, predsjednika ovog Sindikata.

Sivro je između ostalog kazao da su školski odbori paravani vječitih direktora‘.

Na našu adresu stiglo je saopćenje Udruženja samostalnih sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS koje prenosimo u cijelosti:

“Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo je svojim dopisima br. 05/015 od 12.02.2015. godine i 18/15 od 14.05.2015. godine ukazao na neprihvatljive aktivnosti i djelovanje samozvanog predsjednika nepostojećeg sindikata koji se legitimiše kao predsjednik SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo.

Naši dopisi su ostali bez bilo kakve reakcije nadležnih iz Vlade Kantona Sarajevo, a posebno resornog Ministarstva. Želja Saudina Sivre da zagospodari školskim odborima, te bazom podataka svih uposlenika u osnovnim školama, za rezultat ima stvaranje haosa i devastaciju obrazovnog sistema koju provodi „ reformator Sivro“.

Svima su poznati slučajevi „Osnovna muzička škola Ilidža“, OŠ „Kovačići“, OŠ “Hrasno“, “Deseta osnovna škola“, OŠ “Isak Samokovlija“, “Sedma osnovna škola“ i JU “Djeca Sarajevo“ i ako malo bolje analiziramo, jasno je svima da iza svih slučajeva stoji Saudin Sivro i njegovi ambiciozni sindikalni povjerenici, koji žele zagospodariti osnovnim školama kako bi očuvao i legalizovao nezakonito djelovanje svog nepostojećeg sindikata. Veoma smo iznenađeni vašom šutnjom, nečinjenjem da se spriječi proces devastacije obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Na kraju, želimo postaviti pitanja: Ko upravlja obrazovanjem u Kantonu Sarajevo i koja škola i koji direktor je sljedeći?”

Ovom prilikom želimo reagirati i pojasniti da je uvaženi direktor mr.sci. Zulfo Ahmetović vjerovatno nenamjerno pomenuo Sindikat obrazovanja Kantona Sarajevo. Također, želimo Vas obavijestiti da se u ovom slučaju radi o Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, na čijem se čelu nalazi Saudin Sivro, koji nema rješenje da je predsjednik istog i čiji sindikat nema svojstvo pravnog lica i nema nadležnost u Kantonu Sarajevo, ali se nalazi na platnom spisku odnosno Budžetu Kantona Sarajevo pa se iz svega zaključuje i da se radi o „VLADINOM SINDIKATU“.

Također, ovom prilikom potvrđujemo navode uvaženog direktora mr.sci. Zulfe Ahmetovića da Saudin Sivro želi ovladati osnovnim školama u Kantonu Sarajevo kako bi zataškao dugogodišnji nezakoniti rad Federalnog sindikata kojeg predstavlja u Kantonu Sarajevo, a o čemu smo u više navrata obavijestili i upozorili Vladu Kantona Sarajevo o čemu posjedujemo dokaze. Ovom prilikom Vam dostavljamo dopis koji smo uputili nadležnim u Kantonu Sarajevo koko bi reagovali, no njihova reakcija je izostala te danas imamo haotično stanje u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.(prilog: dopis Skupštini KS, Premijeru KS, Ministru obrazovanja KS)”, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.