Petrov: BiH je ključ stabilnosti cijele Jugoistočne Evrope

Vijesti 07. feb 201713:07 > 13:11
Anadolija

Prioritet Hrvatske u vanjskopolitičkim odnosima jeste da BiH u nama ima partnera za kojeg tvrdimo da ima veliki potencijal i kojem stojimo na raspolaganju kroz tehničku i političku podršku. Snažan smo glas u EU za proces integracije BiH, poručio je danas u Sarajevu Božo Petrov, predsjednik hrvatskog Sabora.

Neupitan je teritorijalni integritet i suverentitet BiH. Svaki drugi oblik politike može samo izazvati nestabilnosti. BiH je ključ stabilnosti cijele Jugoistočne Evrope. Hrvatska će biti na dispozicji BiH kao parne na način kako to BiH bude tražila“, dodao je Petrov.

On je kazao da su se danas otvorila mnoga pitanja.

Mogu istaći da mi je drago da nakon posjete predsjednika Vlade Hrvatske, Andreja Plenkovića, će se ići u organizaciju zajedničke sjednice vlada i da će se tada tražiti odgovori na pitanja koja treba riješiti. To je pokazatelj dobre namjere Hrvatske prema BiH.

Petrov je kazao da BiH i Hrvatska imaju dugu zajedničku historiju, koja je obilježena i tragičnim događajima.

Nije prošlo toliko vremena da bi to zaboravili. BiH ima istinskog prijatelja u svim nastojanjima i nadam se da ćemo moći pomoći da put BiH bude istinski prema euroatlantskim integracijama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.