Petrov: Hrvatska ne podržava stvaranje novog entiteta u BiH

Vijesti 07. feb 201715:22 > 15:24
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas u posjetu delegaciju hrvatskog Sabora koju je predvodio predsjednik Sabora, Božo Petrov.

Na početku sastanka, predsjedavajući Zvizdić je čestitao predsjedniku Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu.Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Petrova sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio se na prenosu znanja i iskustava u oblasti evropskih integracija.

Rekao je da evropska i euroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini. Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici.

Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Sabora Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Razgovarali su i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.