Božo Petrov komentarisao svoju "izmišljenu'' izjavu

Vijesti 08. feb 201710:17 > 10:19
Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov jučer boravio u Sarajevu i susreo se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, iz kabineta predsjedavajućeg VM BiH stiglo je saopćenje u kojem je, između ostalog, prenesena izjava gosta iz Hrvatske.

”Predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini. Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici”,  navedeno je u saopćenju pristiglom iz Vijeća ministara da bi, koji sat poslije, reagirali iz Mosta čiji je Petrov član.

Iz Mosta su istakli da je razgovor sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora.

Potom je, kako ste mogli čitati, stigao odgovor iz Vijeća ministara BiH u kojem je potvrđena tvrdnja iz prethodnog saopćenja objavljenog iz ove institucije da bi ”rat saopćenjima” zaokružio sam Petrov svojim novim komentarom. On je u Mostaru kazao da se radi o pokušajima provokacije.

”To su pokušaji provokacije koji se koriste iz razloga što nekima nije u interesu da se postigne dogovor. Za mene je izuzetno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BIH. Možda nekima nije u interesu, ali većini ljudi s kojima sam se jučer sastao u interesu je i stabilnost i sigurnost i opet ću ponoviti ono što je najvažnije jeste da predstavnici sva tri konstitutivna naroda sami nađu model koji će uključiti punu ravnopravnost sva tri naroda. Mi ćemo kao prijateljska država biti partner i pomoći na tom putu”, poručio je Petrov.

Petrov, inače, svoju posjetu BiH danas nastavlja susretima u Mostaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.