Sarajevo: Inicijativa za smanjenje školarina na fakultetima

Vijesti 09. feb 201710:32 > 10:36
Zurnal.ba

Zastupnici Neira Dizdarević i Mario Vukasović, ispred novoformirane parlamentarne grupe 'Odgovor' koja djeluje pod okriljem Inicijative grupe građana Socijaldemokrati, kreatori su prve uspješne inicijative za smanjenje školarina na tri fakulteta u Sarajevu.

Oni su na 23. Radnoj sjednici Skupštine KS koja je održana 5. decembra prošle godine tražili očitovanje Vlade KS o inicijativi za smanjenje školarine na Stomatološkom, Farmaceutskom i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koje se kreću od 3.000 do 7.000 KM.

Iako je obaveza Vlade KS da se izjasni u roku od mjesec dana, to nije učinjeno.

Na 25. radnoj sjednici naša inicijativa za smanjenje cijena školarine je usvojena jednoglasno, sa 22 glasa ‘za‘”, rekla je za N1 zastupnica Neira Dizdarević.

Ona je dodala da Vlada sada ima rok od 30 dana za odgovor na inicijativu, odnosno da napravi prijedlog rješenja za smanjenje cijene školarine.

Iz parlamentarne grupe ‘Odgovor’ naglašavaju da je “povećanje cijena provedeno za vrijeme mandata prethodne Vlade KS bez ikakve ekspertize i analize, a sve kako bi se preko leđa studenata rješavali finansijski problemi nastali kriminalnim radnjama na navedenim fakultetima.”

Dizdarević i Vukasović podsjećaju da se protiv računovođe na Farmaceutskom fakultetu vodi postupak pod optužbom da je pronevjerio skoro jedan milion KM.

Uslovi školovanja na navedenim fakultetima se nisu promijenili i pored proglašavanja najvećih školarina u historiji Univerziteta u Sarajevu, te su studenti navedenih fakulteta npr. i dalje dužni sami donositi aspirine na vježbe, medicinske maske i rukavice, dok izvode praksu na uređajima starim preko 30 ili 40 godina”, navela je u Dizdarević u inicijativi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.