Bjelić, Šarić i Hasić negirali da su oprali 20 miliona KM

Vijesti 10. feb 201713:03 > 13:05
N1/Ilustracija

Vlasnik benzinske pumpe “Umax Group” Hasib Bjelić, vlasnik studentskog hotela “Emiran” Emir Šarić te Ferida Hasić negirali su u sarajevskom Kantonalnom sudu krivicu za organizovani kriminal, poreznu utaju i pranje novca, javlja Birn.

“Nisam kriv”, izjavili su Bjelić i Šarić, dok je optužena Hasić navela da se ne osjeća krivom.

Šarića i Bjelića optužnica tereti da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading” iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona konvertibilnih maraka.

Na osnovu fiktivnih ugovora sa firmama iz Dubaija i Šejsela, novac je optuženima uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, a koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća “Umax Group”, firma “Emiran” i Univerzitetski hotel “Emiran” te automobila.

Počinjenjem ovih djela, prema navodima Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, na teret im se stavlja da su zajedno sa Hasić “oprali više od 20 miliona maraka”.

Kantonalni sud je ranije “zamrznuo” imovinu Šariću i Bjeliću, za koju postoji osnovana sumnja da je pribavljena počinjenjem krivičnih djela, odnosno raspolaganjem novcem kod više komercijalnih banaka i udjelima u investicijskim fondovima u iznosu od blizu dva miliona KM.

Šariću je određena privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja više stanova, firmi “Studentski dom Emiran” i “Emiran” te veća površina zemljišta, a Bjeliću više stanova, automobil i firma “Umax Group”, u sklopu koje je benzinska pumpa, stambena zgrada i zemljište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.