Kako preživjeti uz primanja od 4.000 KM?

Vijesti 11. feb 201716:23 > 16:33
N1

Gotovo nevjerovatno zvuči obrazloženje predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare, zašto su delegatima povećane naknade za odvojeni život.

Delegati su inistirali da se izjednače sa svojim kolegama u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta. To, da su mogli biti primjerom i zatražiti od zastupnika da im se pridruže, niko se nije sjetio.

Morate znati takvu odluku Zastupnički dom ima od 2011. godine, a mi smo se tek sada na to odlučili. Mi smo tu odluku donijeli na instistiranje većine izaslanika. U svakom slučaju moja primanja su manja u odnosu na nekog referenta u Mirovinskom osiguranju, nekoga u Elektroprivredi kojima smo mi osnivač. Predsjedavajući Doma koji bi trebao imati platu u rangu predsjednika Vlade, ima manja primanja od takvih ljudi. I oni su, vjerujte, prezadovoljni tamo i nikome ne pada na pamet ni da bude zastupnik niti išta slično“, kaže Lidija Bradara predsjedavajuća Doma naroda FBiH.

Upravo je Bradara bila potpisnik odluke administrativne komisije kojom se naknada za zakup stana i troškove smještaja povećava sa 600 na 800 KM i to delegatima koji imaju prebivalište najmanje 70 kilometara udaljeno od Sarajeva.

Nikoga u komisiji nije zasmetalo što su im već ranije podignute nakande. Naime, od prošle godine svi članovi zajedničkih komisija Parlamenta FBiH imaju 350 KM mjesečno bez obzira da li taj mjesec imaju sjednicu. Delegati u ovome ne vide ništa sporno, naprotiv.

Pa dobro nije to neko dramatično povećanje, to se odnosi samo na izaslanike koji imaju pravo na odvojeni život. Imam na to pravo zato što dolazim iz Čitluka i koristim pravo na odvojeni život“, rekao je Tomislav Martinović, delegat i član Administrativne komisije.

Na platnom spisku Parlamenta nalaze su 83 poslanika Predstavniškog doma i 48 delegata Doma naroda. O njihovim primanjima prosječan građanin BiH može samo sanjati.

N1

Radi podsjećanja, plaće delegata u Domu naroda kreću se od 2.500 do 3.200 KM što je mnogo više u odnosu na prosječnu plaću u Federaciji koja znosi 870 KM. Ne zaboravimo na paušal od 640 KM, naknadu za odvojeni život u iznosu od 800 KM, naknadu troškova prevoza, topli obrok.

Osim Lidije Bradare, administrativnu komisiju čine Jasenko Tufekčić, Osman Čatić, Rasim Kantarević, Drago Puzaća, Tomislav Martinović i Peđa Kojović.

Odluka je donesena na sjednici kojoj nisu prisustvovali Kojović i Kanatarević koji su odranije bili protiv. Reagirali su i iz sindikata zaposlenika i namještenika u Federaciji. Podsjetili da sve obavezuje isti Zakon o platama i naknadama, da se odvojeni život službenicima plaća 250 KM uz pitanje jesu li ovo uštede koje se prizivaju.

S jedne strane šalju poruku da teba štediti zbog Reformske agende i MMF-a, a s druge se povećavaju naknade, ali i rad u komisijama. Oni sebi mogu izglasati šta hoće, a nama prodaju maglu”, izjavio je Salih Kruščica, predsjednik Sindikata namještenika i zaposlenika FBiH.

Uz sve ovo ne treba zaboraviti da je Parlament FBiH u prošloj godini usvojio tek 11 posto planiranih zakona i da se njegov rad može ocijeniti možda i najgorim u historiji U Centru Civilnih inicijativa takođe podsjećaju:

Parlament izbjegava da ukine određene privilegije oko kojih postoji društveni konsenzus godinama. Još od januara 2015 u proceduri je izmjena Zakona o platama čija je intencija ukidanje tzv. bijelog hljeba, ali Zakon iako je Vlada na njega dala pozitivno mišljenje, još uvijek nije usvojen”, upozorila je Lejla Deronja Suljić iz CCI-a.

Odluku o povećanju naknada, adminstrativna komisija donijela je, znakovito ili ne, na treću godišnjicu februarskih protesta kojima se, između ostalog, tražilo i ukidanje naknada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.