Mišljenje stručnjaka o ptičijem gripu u Prijedoru

Vijesti 13. feb 201710:45 > 10:49
N1

U Prijedoru je potvrđen slučaj ptičijeg gripa, a u naselju Tukovi uginulo je nekoliko desetina ornamentalnih koka, kod kojih je potvrđeno prisustvo visokopatogenog virusa H5.

Područje Rizvanovića, Rakovčana, Hambarina, te mjesta Gomjenica, Čarakovo, Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijim gripom, zaključeno je jučer na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

I urbano područje grada Prijedora proglašeno je za ugroženo područje. Komisija Centra za suzbijanje ptičijeg gripa za područje grada Prijedora donijela je plan mjera zaštite koji određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičijeg gripa na ovom području.

Uprkos svemu, u Prijedoru ne vlada panika, iako se krug od tri kilometra smatra zaraženim, a krug od 10 kilometara ugroženim.

Reporterka N1 Anđelka Marković razgovarala je sa Veliborom Kesićem, doktorom veterine, koji je pojasnio kompletan akcioni plan.

“Formirana je stručna komisija za suzbijanje. Obavit će se ponovno uzorkovanje preostale živine koji će poslati u laboratoriju, a izvršit će se i saniranje terena. To podrazumijeva eutanaziju preostalih životinja, dezinfekciju pribora i objekata te uklanjanje đubriva”, potvrdio je Kesić.

Na imanju gdje je evidentirano prisustvo ptičije gripe nalazilo se 148 jedinki, 99 je uginulo, a preostale će biti eutanazirane. Kesić je kazao da je virus prisutan u okruženju, a ni ljudi nisu zaštićeni.

A kako je uopće došlo do pojave ovog virusa?

“Prijedor je blizu granice sa Hrvatskom, koja također ima probleme. Ptice prirodno migriraju, i kod nas se to neće razlikovati od regiona. Naglim otopljavanjem formirano je jezerce, divlje ptice su došle u kontakt sa živinom i zarazile se”, kazao je Kesić.

On je potvrdio da su svi neophodni koraci preduzeti, nadležne institucije su preduzele mjere – a izvršit će se i popis stanovništva koje ima pernatu živinu.

Vlasnicima se apeluje da ne puštaju živinu da ne bi došlo do kontakta s ljudima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.