Predstavnici SIPA-e sudjelovali na zasjedanju Moneyvala

Vijesti 19. sep 201417:35 > 17:39
Ilustracija/Economy Blog

Komitet Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) je od 15. do 19. septembra održao 45. Plenarno zasjedanje u Strasbourgu.

Zasjedanju su, među ostalima, prisustvovali članovi BH Moneyval delegacije u sastavu predstavnika Finansijsko obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) – presjedavajućeg delegacije, te predstavnika Ministarstva pravde BiH i Agencije za osiguranje u BiH. 

Prezentiranjem svojih aktivnosti i angažovanjem u smislu pojašnjenja i iznošenja činjenica u vezi sa funkcionisanjem sistema za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH, Moneyval delegacija BiH ukazala je da sistem prevencije i borbe protiv pranja novca nema suštinskih nedostataka u ranjivosti. 

Na ovaj način delegacija je izdejstvovala donošenje odluke da se prema BiH ne primjeni korak četiri – upućivanje BiH u ICRG postupak koji podrazumijeva stavljanje BiH na „sivu listu“ FATF-a. 

Zbog neispunjenja zadatih uslova, o preduzimanju daljih koraka prema BiH odlučit će se nakon redovne evaluacije koja je planirana u novembru ove godine, saopćeno je iz SIPA-e.