Ambasada Rusije BiH o pokretanju revizije tužbe

Vijesti 16. feb 201719:46 > 19:50
Anadolija

Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH.

Inicijativa, kako je navedeno u saopštenju, može imati ozbiljne posljedice i po socijalni mir i ekonomski razvoj BiH, ali i stanje u regionu u cjelini.

U saopštenju se navodi da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da kao takva podsjeća da je Međunarodni sud pravde u Hagu već donio odluku u ovom predmetu, a da bi ponovno aktiviranje tužbe bio jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procjeni cjelishodnost takve agende, koja radi na štetu odnosima u jačanju povjerenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć“, istaknuto je u saopštenju. 

Iz ruske ambasade u BiH su naglasili da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH, zbog neizbježnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u zemlji, ocjenivši da se znakovi tog procesa već vide. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će biti pokrenuta revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ako ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, procjeni da za to ima elemenata. 

Sastanak te grupe trebalo bi da bude održan sutra u Sarajevu, a Izetbegović se danas sastao s pravnim ekspertima na konsultacijama pred odluku i pokretanju revizije presude. 

Sastanak je trajao pet sati, ali se Izetbegović nije obratio novinarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.