Grabovica o reviziji tužbe: Niko je nema pravo osporavati

Vijesti 17. feb 201709:13 > 09:33
N1

Ako do revizije ne dođe onda oni koji su to trebali pripremiti su neodgovorni i neozbiljni, naročito ako dođe do revizije a ne bude relevantnih dokaza koji su potrebni da se ona uvaži, rekao je za N1 Fikret Grabovica predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva.

Deset dana je ostalo do isteka roka za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, a u predmetu tužbe BiH protiv Srbije za genocid i agresiju.

Danas će u Sarajevu biti organizirano savjetovanje o opravdanosti eventualnog postupka revizije, čiji je pokrovitelj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Nakon savjetovanja se očekuje konačna odluka.

Pokretanje revizije kod Međunarodnog suda pravde u Hagu na presudu iz 2007. je pravni zahtjev za istinu i dostojanstvo žrtava. Niko nema pravo da to osporava, a posebno ne oni koji ucjenuju da ne dođe do pokretanja revizije“, rekao je Grabovica.

On je istakao da je revizija tužbe značajna ne samo za žrtve. “Ona je potrebna zbog budućnosti ove zemlje i mladih koji trebaju voditi ovu državu. Ovo je pretpostavka da ne bude tabu tema, da krenu na zdravim osnovama i grade svoju budućnost.”

Grabovica je skrenuo pažnju da je velika odgovornost na onima koji će pokrenuti postupak revizije.

Očekujem da su u odgovorni i pripremili nove dokaze koji će uvažiti sve što Međunarodni sud pravde u Hagu zahtjeva.

Na pitanje zašto postupak nije pokrenut u proteklih 10 godina, Grabovica je odgovorio:

Odgovorna je politika. I ovo sad je sve politička farsa i volio bih da nisam upravu. Vidjet ćemo o čemu se radi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.