"Došao mi račun od 800 KM, iz ViK-a rekli da imam bazen"

Vijesti 17. feb 201717:29 > 18. feb 2017 07:55
N1

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" iznijelo je u javnost sve probleme zbog koji stoji na staklenim nogama. Loša i dotrajala infrastruktura, bespravni potrošači ili gubici vode više od 70 posto samo su neki od problema. Osnovni je i dalje novac, bez kojeg ne mogu dalje. Dok problemi traju, brojni građani žale se na umnogos

Dok redukcije vode u Sarajevu rijetko koga iznenađuju, građane, ipak, iznenade visoki računi. Adis Mešević jedan je od građana čiji se račun za vodu odjednom umnogostručio.

“Za mjesec dana mi je došao račun. Imao sam 10 KM pretplate. Za februar mi je došao račun oko 800 KM. Taj isti račun sam vratio u Vodovod – u računovodstvo – i rekao da mi to ne treba, da nisam potrošio, da me ne zanima. Ostavio sam im taj račun. Poslali su mi ga opet poštom da platim. U martu mi je došlo 790 KM duga i ja to neću da platim, jer ja to nisam uradio, potrošio. Plaćam normalno sve što potrošim, ali to neću da platim”, kaže Mešević.

Trocifreni i četverocifreni dug prijavili su ranije i drugi građani.

“Kažu – imate vjerovatno bazen napolju, imate česmu… Kažem, pošaljite čovjeka, poslali su ga 45 dana nakon svega toga”, dodaje Mešević.

N1

Cijeli problem nastaje zbog vodomjera, kažu u upravi, uvjeravajući da ovakve račune korisnici ne trebaju platiti.

“Kad pričamo o takvom računu i sličnim, mi smo isti uzeli u razmatranje i ni jedan ne stoji mjesecima. Ako ima osnove to se riješi u mjesec dana. Dakle, takve račune ne plaća niko”, tvrdi Nezir Hadžić, direktor KJKJP “Vodovod i kanalizacija”.

Dok se građanima gomilaju računi, u komunalnom preduzeću gomilaju se problemi.

U “Vodovodu i kanalizaciji”, kažu, moglo bi uskoro doći do eskalacije situacije. Jedino rješenje je, tvrde, da se obezbijede finansijska sredstva od Vlade Kantona Sarajevo.

“Tražili smo 5 miliona za rješavanje problema vodosnabdijevanja i milion KM za pumpe i održavanje pumpnih agregata na Bačevu. Premijer kaže: ‘Ja bih njima dao 10 miliona, ali oni ne znaju potrošiti’. Molim vas, kakva je to izjava? I onda se ljuti premijer kad kažemo da je njegov odnos prema ovoj firmi maćehinski. I gori nego maćehinski! Maćeha bar nešto da djetetu kad zaplače, ovaj ne da ništa kad zaplače”, kaže Taib Delalić, predsjednik NO KJKJP “Vodovod i kanalizacija”.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković je, podsjetimo, nedavno svakome ko ovo preduzeće dobije na telefon obećao – čokoladu. Vlada “servira” argumentima o nestručnosti uprave; Vodovod uzvraća – “spremni smo, ali novca nema”. Dok meč traje, pitanje je dana kada će Sarajevo ostati bez izvora života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.