Moneyval: BiH preživjela još jedan "Dan D"

Vijesti 19. sep 201418:04 > 22. sep 2014 09:31
N1

Evropski komitet za sprečavanje novca i terorizma, Moneyval, nije svrstao BiH na sivu listu zemalja, koje su pod lupom zbog sumnji za pranje novca i finansiranje terorizma. Ipak, ima još vremena da se Moneyval predomisli, jer domaće vlasti moraju da usvoje izmjene Krivičnog zakona. Iz Republike Srpske ne odustaju od blokade.

Bosna i Hercegovina preživjela je još jedan “Dan D”. Nije dospjela na sivu  listu Moneyvala, gdje bi bila svrstana u društvo Sirije, Etiopije i Jemena. To su zemlje pod strogim provjerama, zbog sumnje u pranje novca i finaniranje terorizma. Ipak, pozitivna odluka Moneyvala nije konačna. Vlastima je ostavljeno staro breme.

“Komitet je obavezao vlasti Bosne i Hercegovine da usvoji izmjene Krivičnog zakona, što je bio i dosadašnji uslov za našu zemlju”, kazao je Samir Omerhodžić, delegat BiH u Moneyvalu.

Ovaj uslov jedan još je jedan nedostižni cilj aktuelne bh. vlasti. Izmjene Krivičnog zakona blokirala je Republika Srpska, tvrdeći da se njime otimaju ovlaštenja entitetskoj  policiji i sudstvu. Iz Banjaluke je već stigao odgovor na novi-stari zahtjev Strazbura.

“Nije prihvatljivo i neće biti ni promjene Krivičnog zakona, jer to nije traženo u početnim uslovima. A mislim da pritisak ovdje vrše lokalne strukture, stalno tražeći od Moneyvala da uvede tu priču. Ako neko smatra da treba neka uvede, ali neki izvorni principi moraju da se poštuju ustavno”, rekao je Milorad Dodik.

 BiH je ovaj put, za dlaku, izbjegla sivi scenario, koji bi ugrozio njenu ionako posrnulu ekonomiju. Da je odluka Moneyvala bila drugačija, svako poslovanje sa BiH bilo bi strogo kontrolisano. Ni obične uplate iz inostranstva, na primjer iz dijaspore, bile bi provjeravane dok se ne utvrdi da taj novac nije opran ili da nije namijenjen kriminalnim ili terorističkim krugovima. Kada zemlja jednom dospije na sivu listu, tamo ostaje dvije godine. Ukoliko ne napreduje, završi na crnoj listi, gdje se nalaze Iran i Sjeverna Koreja.

Građanima BiH niko ne garantuje da na kraju neće završiti u društvu zemalja poput Sjeverne Koreje, jer je teško očekivati da će izmjene Krivičnog zakona biti usvojene usred predizborne kampanje. A i prava je lutrija kada bi ovaj zakon uopšte mogao da dođe na dnevni red. Ukoliko se bude čekalo na formiranje nove državne vlasti, po dosadašnjoj praksi, evropski Komitet imat će vremena nekoliko puta da se predomisli.