Počelo okupljanje nezadovoljnih poljoprivrednika u Gradiški

Vijesti 23. feb 201710:53 > 10:58
N1

Poljoprivrednici u RS danas organizuju proteste na kojima će iskazati nezadovoljstvo situacijom u agraru u ovom bh. entitetu.

Okupljanje na mirnim protestima zakazano je u 12:00 sati, a tražit će da im se do 15. marta isplati ukupan dug za podsticaje iz prošle godine, u iznosu od 41 miliona KM, jer bez tih sredstava ljetnu sjetvu ne mogu početi.

Traže i da se pravilnik o podsticajima za poljoprivredne proizvođače u RS-u za ovu godinu uskladi s onima koje imaju poljoprivrednici u FBiH jer su na istom tržištu. 

Dio zahtjeva je prihvaćen u Ministarstvu poljoprivrede RS-a, ali i dalje čekaju isplatu duga iz prošle godine do sredine marta i taj zahtjev neće prolongirati.

Poljoprivredni proizvođači u RS-u traže i od nadležnih s bh. nivoa da se za ratare omogući korištenje “plavog dizela” po hitnoj proceduri, te da usvoje mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Kako nam javlja Snežana Mitrović, reporterka N1, poljoprivrednici sa traktorima i autobusima su već počeli da stižu u Gradišku. Očekuje se više od 1.000 poljoprivrednih proizvođača, sa više od 15 traktora i autobusa iz više općina u RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.