Vlada FBIH grantovima podržava mala i srednja preduzeća

Vijesti 23. feb 201713:29 > 13:32
N1

Na današnjoj pres-konferenciji nakon sjedince Vlade FBiH, ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić kazao je da je za ovu godinu odobreno 4.380.000 KM grantova, koji će se raspodjeliti kroz devet grantova.

Jedan milion je namijenjen općinama, i gradovima za izgradnju poduzetničkih zona, dio sredstava će biti namijenjen za pomoć inovatorima, stipendiranje studenata i podršku malim i srednim preduzećima.

Najveći iznos granta dodijelit će se uz subvencioniranje UNDP-a, a planirano je 1,5 miliona KM. Sredstva će se dodijeliti za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, na njihovo unaprijeđenje znanja i jačanja vještina, te modernizaciju proizvodnih potencijala.

Ova sredstva su nepovratna, a razlika u odnosu na prošle godine je što se Javni poziv upućuje u februaru, a ne na kraju godine što je ranije bio slučaj.

Svi koji žele da apliciraju u prijavi će dobiti kriterije, na osnovu kojih će biti izvršeno bodovanje – a čak će sami sebi moći sračunati broj bodova. Zukić tvrdi da je to stepenica više u transparentnosti.

Najavljeno je da će mladi i žene imati posebne mogućnosti pri bodovanju za dobijanje grantova.

Također, obezbijeđeno je 5,5 do 6 miliona KM za posao Vlade FBiH i Razvojne banke. Ministarstvo raspisuje Javni poziv, a bankarski dio radi razvojna banka.

Dodijelit će se krediti na 7 godina, dvije godine grace perioda – što su povoljna sredstva koja su prema njegovom mišljenju, relativno velika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.