Karahmet: Teško je iskontrolisati svu hranu koja se uvozi

Vijesti 12. dec 201408:56 > 09:06
N1

Šta jedemo i da li je to što jedemo sigurno za Novi Dan je komentarisao Enver Karahmet, profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Ja vjerujem proizvođačima u BiH, ako govorimo o onim koji se pridržavaju Zakona i propisa koje je donijela Agencija za kontrolu hrane“, kazao je Karahmet kao komentar na slučaj “Pekabesko” i dodao:

Jako je teško u bilo kojoj državi osigurati da ulazi samoodređena hrana, s obzirom da s proizvodima dolaze deklaracije i sve ono što je potrebno staviti na listu koju uvoznik mora zadovoljiti pri uvozu u našu državu. Ali, vi ne možete istog dana uraditi analize i naći grešku i nepravilnost“.

S obzirom da su neke analize pokazale da građani BiH piju najnekvalitetnije mlijeko u regiji, Karahmet je prokomentarisao:

Ne bih rekao da je to tako. Mi ne štitimo naše proizvođače, prije svega oni koji treba da im pomognu, siguran sam da im ne pomažu ni novčano ni bilo kako drugačija. Svaka druga Evropska država daje velike novce na godišnjem nivou za ove stvari“, istakao je on.

Državna granica je jako porozna i teško je iskontrolisati sve ono što ulazi. Naši mesni proizvođači su prošle godine dobili ocjenu 4 od kontrolora iz EU, a to je jako teško dobiti i u zemljama EU. To niko ne spominje. Može se reći da se radi o ‘duplim aršinima'”, kazao je Karahmet o odnosu prema svim proizvođačima u BiH.

Glede kupovine prehrambenih namirnica i navikama bh.građana, gost je istakao: “Uobičajeno kupujemo ono što smo provjerili, ali teško je kontrolisati voće i povrće s obzirom da se koriste određene hemikalije koje su štetne. Pet grama po kilogramu nekih “nedozvoljenih” sastojaka koji se koriste u oprašivanju agruma su dozvoljeni, sve što pređe preko može ozbiljnije ugroziti zdravlje“.

Najčešće jedem domaće i to preporučujem svima jer naši proizvođači zaista imaju fenomenalnih proizvoda“, kazao je Karahmet za kraj gostovanja u Novom Danu.