Srna: Puno političkih snaga želi tenzije i ovakvu situaciju

Vijesti 27. feb 201708:24 > 08:32
N1

U BiH postoji jako puno političkih snaga koji žele da ova situacija i tenzije potraju što duže. Građani BiH zaslužuju da čuju istinu, ma kakva bila. Umjesto istine ljudima se opet nudi strah, poluinformacije i dezinformacije, izjavila je Segmedina Srna, zastupnica SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Revizija presude dovela je do zastoja rada Vijeća ministara, u tehničkom su mandatu ako je suditi po izjavama stranaka iz RS, sjednice državnog Parlamenta nije bilo.

Stav SDP-a od početka je da revizija presude ne smije biti plod avanturizma, već odluka zasnovana na dokazima. Civilizacijski je nedopustivo spriječiti potragu za pravdom i istinom“, kazala je Srna u jutarnjem programu N1 televizije.

Ona je prokomentarisala i odluku Glavnog odbora SDS-a o prekidanju svake saradnje sa Bakirom Izetbegovićem.

To je politički amaterizam. Cilj je da se spinuje javnost u RS-u. Mjesecima gledamo nacionalne mišiće i mislim da je krajnje vrijeme da im vidimo i pamet. Ne smijem ni pomisliti da neko želi zloupotrebom stotine hiljada ranjenih, ubijenih i raseljenih iskoristi kao paravan za nerad vladajuće koalicije, da su radnici obespravljeni, da se privreda guši lošim zakonima… ne smijem ni pomisliti da je neko bio spreman na to.”

Ministri u Vijeću ministara su u tzv. tehničkom mandatu, ali uredno putuju. Prilikom poziva tokom vikenda za reakcije neki od njih su nam se javili iz Austrije, Španije, Brisela… ovu radnu obavezu ne odlažu?!

Čisto sumnjam da će oni napustiti ministarske i direktorske fotelje. Ovo danas je privid vlasti koja nema nikakve rezultate uz individualni bljesak nekog ministra. Svi kalkulišu da li je vrijeme da se proglasi bankrot vlasti ili da se vide pozicije pred nove izbore. Građanima u BiH neće biti ništa drugačije, sve će ostati isto. Bili u ljubavi ili svađi njihova neefikasnost je podjednako loša“, smatra Srna.

N1

Zamjerka strankama u opoziciji je da uvijek pričaju na one koji su na vlasti i tako u krug. Gdje su građani ovdje?

Posao SDP-a je da se protivi svakoj vrsti podjela. Sve dok smetamo nacionalistima znači da smo na dobrom putu“, odgovorila je gošća Novog dana.

Ona je kazala da je parlamentarna većina od samog početka svojevrsnoj krizi, samo su različite manifestacije te krize.

Ili nema sjednica ili se prekidaju pauzama, lideri se sastaju 17 puta, neiskreni sastanci završavaju spinovima za javnost. Nema povjerenja, nema vizije šta da rade za dan ili dva, a kamo li za godinu ili dvije. Državna vlast manipuliše evropskim putem“, dodala je Srna.

Zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH naglašava da državna vlast nije donijela niti jedan ozbiljan zakon.

Ali jako dobro sarađuju kada su u pitanju imenovanja, zaposlenja članova familije, putovanja… Bilo bi jako zanimljivo vidjeti koliko su članovi vladajuće koalicije proveli izvan zemlje o trošku države, a evidentno je da su rezultati loši. Možda na taj način liječe tugu neuspjehom na domaćem planu, na egzotičnim destinacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.