Bojan Bajić komentarisao otvaranje Ivanićeve koverte

Vijesti 28. feb 201717:38 > 17:41
N1

Veliku pozornost u našoj zemlji izazvao je i facebook post koji je objavio bivši predsjednik i osnivač Naše stranke Bojan Bajić, koji je iznio nekoliko teza o reviziji presude o tužbi BiH protiv Srbije. Uputio je i otvoreno pismo s nekoliko pitanja Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku.

Bajić je u emisiji Dan uživo komentarisao aktuelna politička dešavanja u zemlji, a jedna od tema bila je i pismo iz Haaga namijenjeno Mladenu Ivaniću koje je neko otvorio prije njega.

Ovo oko koverte, stvarno ulazimo u sferu Top liste nadrealista. Neprihvatljivo. Sva priča koja se dešava – a mi ulazimo u otvaranje koverte, što je neprihvatljivo ponašanje. Javnost ipak sazrijeva, svaka dva mjeseca imamo politički spin. Neprihvatljivo je to od najviših dužnosnika“, kratko je kazao Bajić. 

Kaže da osjeća društvenu odgovornost da može dati drugi ugao gledanja na stvari, a sve ono što od političara gledamo na TV-u je spin i iskrivljivanje činjenica.

“Međunarodni sud pravde je presudio da je Vojska RS i policija počinile genocid u Srebrenici. To je presuda sa historijskom dimenzijom, gdje će se učiti da je prvo kršenje međunarodne konvencije o genocidu prekršen u Srebrenici. To treba privući pažnju srpske javnosti i političke scene”, smatra Bajić.

Kaže da politički establišment u RS od 2007. godine vodi propagandu negiranja genocida, te su finansirali grupe koje su bile na TV-u sa ‘takozvanim dokazima’ kako kaže, na što su mnogi nasjeli i povjerovali.

“Kada smo došli do tačke da treba izvršiti reviziju presude, da li su srpske vlasti prikupile dokaze i da li su okrenule inicijativu da se preispita odluka. Ako pričamo sa ove sprpske strane, to defacto znači da je njihov establišment prihvatio presudu iz 2007. godine kao nespornu, i time se složili da je izvršen genocid u Srebrenici. Nakon negiranja, to je po meni napredak”, a dodao je da bi i javnost trebali objasniti o ovoj činjenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.