Bojan Bajić za N1: Kako su vlasti RS priznale genocid

Vijesti 28. feb 201717:56 > 18:00
N1

Veliku pažnju našoj zemlji izazvao je i facebook post koji je objavio bivši predsjednik i osnivač Naše stranke Bojan Bajić, koji je iznio nekoliko teza o reviziji presude o tužbi BiH protiv Srbije.

Uputio je i otvoreno pismo s nekoliko pitanja Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku, a danas, 28. februara bio je gost emisije Dan uživo. Danas je posvećen biznisu, izašao je iz politike – ali je kazao da je konstantno izvrtanje činjenica od strane političkih stranaka neodgovorno spinovanje nad ratnim traumama. Strahuje li on od novih sukoba?

“To je tačno, svaki normalan čovjek strahuje. Eskaliranje propagandi nad ratnim temama izaziva strah. Nisam u politici 6-7 godina, nisam u javnosti – ali sam odlučio da je to neophodno. Imati svaki mjesec takvu atmosferu, gdje ljudi sipaju gorivo i razmišljaju gdje da sklone djecu je katastrofalno”, kazao je Bajić.

Kaže da osjeća društvenu odgovornost da može dati drugi ugao gledanja na stvari, a sve ono što od političara gledamo na TV-u je spin i iskrivljivanje činjenica.

“Međunarodni sud pravde je presudio da je Vojska RS i policija počinile genocid u Srebrenici. To je presuda sa historijskom dimenzijom, gdje će se učiti da je prvo kršenje međunarodne konvencije o genocidu prekršen u Srebrenici. To treba privući pažnju srpske javnosti i političke scene”, smatra Bajić.

Kaže da politički establišment u RS od 2007. godine vodi propagandu negiranja genocida, te su finansirali grupe koje su bile na TV-u sa ‘takozvanim dokazima’ kako kaže, na što su mnogi nasjeli i povjerovali.

“Kada smo došli do tačke da treba izvršiti reviziju presude, da li su srpske vlasti prikupile dokaze i da li su okrenule inicijativu da se preispita odluka. Ako pričamo sa ove sprpske strane, to defacto znači da je njihov establišment prihvatio presudu iz 2007. godine kao nespornu, i time se složili da je izvršen genocid u Srebrenici. Nakon negiranja, to je po meni napredak”, a dodao je da bi i javnost trebali objasniti o ovoj činjenici.

Primijetio je da se Srbija slaže sa presudom iz 2007. godine, i da su njome zadovoljni.

N1

“Bila je optužena za genocid, a rezultat je potvrdio da ga je izvršila RS, odnosno da ga Srbija nije spriječila. To su dimenzije problema o kojima Dodik i Ivanić ne govore, nego zamajavaju javnost sa nadodavanjem i napuhivanjem teme”, istaknuo je tokom gostovanja u Danu uživo.

“Šta su radili srpski lideri da dokažu suprotno?”

“Ako je presuđeno 2007. da je potvrđen genocid nad Bošnjacima, Softić je radio na prikupljanju dokaza, a oni su nezadovoljni sa presudom iz 2007. i žele dokazati da je genocid bio na široj teritoriji BiH. To je Izetbegovićevo legitimno pravo. Vraćam pitanje na srpske lidere, da li su radili da dokažu suprotno?”, ističe Bajić.

Komentarisao je i najnoviji slučaj (ne)otvaranja koverte koja je iz Haaga stigla u kabinet Mladena Ivanića.

“Ovo oko koverte, stvarno ulazimo u sferu Top liste nadrealista. Neprihvatljivo. Sva priča koja se dešava – a mi ulazimo u otvaranje koverte, što je neprihvatljivo ponašanje. Javnost ipak sazrijeva, svaka dva mjeseca imamo politički spin. Neprihvatljivo je to od najviših dužnosnika”, kratko je kazao Bajić.

Smatra da je Izetbegović oke revizije napravio stratešku grešku, te da je prije dešavanja u Vijećnici trebao izvršiti pritisak na Ivanića da se očituje oko revizije. Odustao je od toga, te dao Ivaniću priliku da ne priča o meritumu revizije presude – nego o načinu njenog donošenja.

Sutra je u FBiH praznik, 1. mart koji se slavi kao Dan nezavisnostu u BiH. U RS je dan kao i svaki drugi. Bajić nije želio da se izjasni da li sutrašnji dan doživljava kao praznik, nego je kazao:

“Pitanje 1. marta i 9. januara se ne može odgovoriti. Treba to ostaviti na izbor. Sutrašnji praznik…imam dosta toga da diskutujem. Imam rezerve prema oba datuma, i mislim da oni ne mogu da ujedine ovu zemlju”.

Iz politike je izašao jer je pobornik fair-playa, kako kaže, odnosno onoga što je pravedno i istinito.

“Kada ste u politici, ne možete to da radite, nego osluškujete biračko tijelo. Političari su u sukobu interesa sa istinom, i političar uvijek razmišlja o izborima. Što je njemu dobro, nije dobro za građane. U politici ne mogu da opstanem, ali ću slijediti svoje rezone”, kazao je Bajić za N1.

O djelovanju svoje bivše stranke, Naše stranke – kazao je da su zadržali principijelnost, poštenje, i najčešće govore istinu. Smatra da su dobri parlamentarci, i da je njihova priča – jedna od onih koja se razvija u lijepom pravcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.