Premijeri i ministri u BiH imaju hiljadu službenih limuzina

Vijesti 02. mar 201710:55 > 11:12
N1/Ilustracija

Izvršna vlast u BiH ima na raspolaganju više od hiljadu službenih automobila čija vrijednost premašuje desetine miliona maraka, ali to nije prepreka da nastave sa popunjavanjem luksuznih voznih parkova.

Redakcija portala Capital.ba je istražila koliko automobila su svi nivoi vlasti u BiH kupili, koliko su para za to izdvojili i kod koga su kupljene skupocjene limuzine.

Prikupljeni su podaci za više od hiljadu službenih limuzina. Ti podaci ujedno predstavljaju i nevjerovatnu „potrošačku tabelu“ za ovako nerazvijenu državu kao što je BiH, pogotovo stoga što u konačan zbir automobila nisu uračunata ostala vozila. Prema službenim pravilnicima ova vozila mogu koristiti samo premijeri, ministri, pomoćnici ministara i sekretari.

Premijeri i ministri Savjeta ministara BiH, Vlade FBiH, Vlade Republike Srpske, Brčko distrikta, ali i pojedinih kantona, voze skupocjene automobile – „Audi“ i „Volkswagen“, a rjeđe „Škodu“. Na voznom parku premijerima i ministrima bi mogli pozavidjeti i predsjednici vlada iz vodećih razvijenih evropskih zemalja.

Službene automobile izvršna vlast u BiH nabavlja putem javnih nabavki i to formalno, jer je evidentno da su u proteklih deset godina na tenderima uglavnom pobjeđivale sarajevske firme „ASA PSS“, „ASA PVA“, „AC QUATRO“, „PORSCHE BH“, „Jelić auto“, ali i „MMR Eksport-import“ iz Ljubuškog i „Brčko gas“ iz Brčkog.

Vozni park Savjeta ministara BiH ima 238 službena i specijalizovana automobila, a skoro polovina njih odnosi se na Ministarstvo inostranih poslova BiH na čijem je čelu Igor Crnadak.

Više pročitajte na portalu Capital.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.