Analiza pokazala ispravnost "Pekabesko" proizvoda

Vijesti 12. dec 201415:56 > 16:03
N1

Nakon vijesti o neispravnosti "Pekabesko" proizvoda koji su, navodno, u sebi sadržavali kancerogene supstance, stigao je i rezultat sa JU Veterinarski institut RS "Dr. Vaso Butozan".

Rezultati analize koju je proveo Institut pokazuju da učešće dodatih fosfata nije ni blizu gornjoj granici referentne vrijednosti za dodate fosfate propisane pravilnicima o upotrebi aditiva u prehrambenim proizvodima.

Pravni zastupnik kompanije „Leburić komerc“, uvoznika „Pekabesko“ proizvoda za BiH, po prijemu rezultata analize dostavio je dopunjeni zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za stavljanje van snage Naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača „Pekabesko“ Ilinden, Makedonija za tržište Republike Srpske.

Nalazi laboratorijske analize Instituta „dr Vaso Butozan“, koji su proslijeđeni Ministarstvu, dokazuju da je odluka Ministarstva da zabrani promet svih „Pekabesko“ proizvoda bila preuranjena i štetna po kupce, proizvođača, uvoznika i Republiku Srpsku.

Iz kompanije „Leburić komerc“ se nadaju da će o ukidanju zabrane „Pekabesko“ proizvoda na tržištu Republike Srpske biti odlučeno već danas kako bi se izbjegao najavljeni scenario za cijelu privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a nakon upozorenja Agencije za hranu i veterinarstvo Republike Makedonije Ministarstvu inostranih poslova BiH.