"Gospa nije poštanska službenica da raznosi poruke"

Vijesti 02. mar 201717:10 > 19:06
REUTERS/Tony Gentile

Saopćenje mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića uoči dolaska papinog izaslanika u Međugorje, a u kojem biskup jasno poručuje da se ukazanja u ovom mjestu nisu dogodila, izazvalo je oštre reakcije hodočasnika i onih koji godinama proučavaju međugorska ukazanja.

Nakon što je šestoro mladića i djevojaka počelo tvrditi da im se u junu 1981. godine ukazala Gospa, ovo mjesto se preko noći našlo na svjetskoj mapi vjerskih atrakcija. Poslije teške bolesti i pet operacija, Neda Sašilo priča nam kako je prije 28 godina na Gospin zagovor ozdravila. I od tada svaki mjesec iz Dubrovnika dolazi u Međugorje. Za nju nema sumnje da se ovdje dogodilo čudo.

“Čim je ukazanje bilo ja sam dolazila, dok je još policija tu nama zabranjivala. Na brdo sam išla, vodila svoju pokojnu majku. Ja sam to osjetila, prisutnost i dolazila sam na njen zagovor. Ona se 1981. ukazala i ja sam dolazila i kada sam bila bolesna”, kazala je Sašilo.

U Međugorju je dosad dokumentovano blizu 600 ozdravljenja. Čak i nakon obeshrabrujućih komentara iz Vatikana i izjave pape Franje da “Gospa nije poštanska službenica pa da stalno raznosi poruke” Međugorje je ostalo jedno od najposjećenijih svetišta.

Nakon što je papa Franjo imenovao svog posebnog izaslanika za Međugorje, poljskog biskupa, koji mora izučiti pastoralno pitanje, mnogima je ovo imenovanje poslužilo za kreiranje slike u kojoj papa vrši strogu kontrolu Međugorja.

No njegov dolazak, koji je prolongiran za kraj marta, s radošću dočekuju hodočasnici i mještani, ali ne i saopćenje koje je od mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića stiglo uoči dolaska papinog izaslanika, a u kojem tvrdi da ukazanja nije bilo te da je riječ o manipulacijama vidjelaca i svećenika koji su bili na službi u Međugorju.

Anketa:

– Ma niko ne zna, ni više ni manje, ni biskup Perić, ni papa, niti mi ljudi. Mi ne možemo nikog uvjeravati ili ima ili nema jer to niti znam ja niti biskup Perić.

– Bilo je ukazivanja, bilo, može govoriti ko god šta hoće, nek dođe on ovdje pa će vidjeti.

– Svak ima svoje pravo, tako da nemam šta tu komentirati, to je njegova osobna stvar.

Da li zbog čestog demantovanja ukazanja ili ekonomske krize, broj gostiju na godišnjem nivou manji je za 7 posto, potvrdili su u Turističkoj zajednici Međugorja. No uprkos tome, u Međugorju za biznis ne strahuju. Smještajni kapaciteti se šire, a postojeći uređuju, te se lokalni privatnici uveliko spremaju za nadolazeću sezonu.

“Mi imamo sad već jedan enorman broj kapaciteta, govorimo o najmanje 20 hiljada kreveta i to je na prostoru od 10 kvadratnih kilometara neusporedivo. Ne znam da to ima igdje u našem okruženju”, istakao je Željko Vasilj, Turistička zajednica Međugorje.

Sve oči sada uprte su u dolazak papinog izaslanika koji će ovdje boraviti nekoliko mjeseci, a to je kažu u Međugorju prvi konkretan korak iz Vatikana na koji čekaju više od 30 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.