Vujanović iznio stav Crne Gore o reviziji presude

Vijesti 06. mar 201712:35 > 12:37
N1

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, odgovarajući na pitanja novinara kazao je da podržava ulazak BiH u NATO-u, te da nakon što Crna Gora postane formalna članica - promovisat će ulazak i BiH u NATO.

“To će imati bezbjedonosnu, ekonomsku i političku dimenziju. BiH ima izuzetne prirodne i ekonomske resurse, a svako povezivanje sa NATO-om znači nove investicije, bolji kreditni rejting, veći broj turista i ekonomski efekt”, kazao je Vujanović.

Priznao je da je predložio Mili Đukanoviću, premijeru Crne Gore da se kandiduje za predsjednika te zemlje na narednim izbroima, kazavši da je ta opcija realna.

“Imam komunikaciju s njim, intenzivnu i čestu. Rekao sam mu onda kada se bude razmišljalo o kandidatima, preporučit ću njega. Nisam ga pitao za reakciju, niti imam povratnu informaciju. Do tih izbora ima vremena, a moja želja je da on bude predsjednik”, izjavio je.

Filip Vujanović je odgovorio i na to kakav je stav Crne Gore po pitanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, budući da je u prvom slučaju i Crna Gora bila optužena zemlja.

“Ja ću samo reći dvije stvari. Razumio sam da je politički logično bilo činiti komentare. Sada je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu da ispita legalitet agenta Softića. Tri člana Predsjedništva BiH su dobila pisma, na koja su uputili odgovore. Sada se to razmatra”, kazao je Vujanović.

“Mislim da je u ovoj fazi od Crne Gore i mene kao predsjednika jedino bitno da svako radi svoj posao. Ja bih mogao da detaljišem samo ono što je bilo prije podnošenja zahtjeva za reviziju. Sada sam dužan da to ne komentarišem”.

Za kraj, ocijenio je da u regionu svi imaju različito viđenje glede događaja iz prošlosti, ali smatra da to ne treba da kvari sadašnjost.

“Na to se moramo navići zbog budućih odnosa. Smatram, i smatramo da je dijalog ključan, iz svijest da se u odnosu na neke stvari razlikujemo, ali da to ne bude prepreka”, kazao je Vujanović na koncu obraćanja medijima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.