Bojić: Nećemo štititi interese RS u restoranu Parlamenta BiH

Vijesti 07. mar 201713:12 > 13:15
N1

Potpredsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Borislav Bojić je kazao da se SNSD-ovim bojkotom današnje sjednice Parlamenta BiH ugrožava Dejtonski sporazum.

“Nećemo štititi interese Republike Srpske u restoranu Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je Bojić tokom današnje sjednice.

Prema njegovim riječima, Bakir Izetbegović svjetan krize u koju je uvukao Bosnu i Hercegovinu.

“Mi imamo putpuno jasan politički stav. Ponašat ćemo se tako da će biti mnogo nepredviđenih okolnosti, ali ćemo postupati u interesima Republike Srpske i onih koji su nas birali. Danas šaljemo političku poruku da nema donošenja odluka mimo Poslovnika i Ustava. Ovo su naše institucije, ne napuštamo ih. Ali ovoga puta se nećemo izjašnjavati. Savez za promjene i SDS nisu doveli BiH u ovu poziciju”, kazao je Bojić.

“Neučestvovanje SNSD-a na sjednici Predstavničkog doma predstavlja ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i položaja srpskog naroda u institucijama BiH, jer nije dovoljno prisustvo poslanika iz Saveza za promjene, zato što je potrebno najmanje 10 glasova da bismo srušili bilo koju odluku u ovom domu”, rekao je Bojić novinarima.

On je dodao da predstavnici Saveza za promjene prisustvuju sjednici, ali se ne izjašnjavaju i da bez njihovog izjašnjavanja nije prošla nijedna tačka dnevnog reda, te da će tako biti i na glasanju.

“I ova sjednica će završiti bez rezultata. Bude li bilo pitanja od interesa za Republiku Srpsku, ali i za sve građane BiH mi ćemo to podržati”, naveo je Bojić navodeći primjer pitanja pasoša i ruskog duga.

Što se tiče Dejtonskog sporazuma, kaže Bojić, Savez za promjene će štititi taj dokument u svim institucijama. On je pozvao SNSD da provede odluke Narodne skupštine RS o povećanju penzija i referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Ovo je poziv svima koji su prekršili Ustav BiH i onima koji bojkotuju institucije, a tu mislim i na Predsjedništvo BiH, jer je bošnjački član Bakir Izetbegović izašao sa sjednice i tako bojkotovao najvišu instituciju BiH, da se, prije svega, vrate u ustavne okvire. Još jednom pozivam svoje uvažene kolege iz SNSD-a da se vrate na sjednicu i da glasaju, jer mi bez njih ne možemo, a ne mogu ni oni bez nas da brane interese Republike Srpske u parlamentu BiH”, poručio je Bojić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je ranije danas da poslanici ove stranke ne prisustvuju sjednici, ali da to ne znači da bojkotuju rad ovog doma.

“Razlog za to je što Kolegijum Predstavničkog doma, odnosno parlamentarna većina, nisu prihvatili naš zahtjev koji je isti kao i onaj koji smo naveli 16. februara, kada je sjednica prekinuta. Jednostavno, mi smatramo da ne postoje demokratski uslovi da se ova sjednica održi, jer je kriza danas mnogo veća nego prije 15-ak dana s obzirom na to da je u međuvremenu Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnesen nelegitiman i nelegalan zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije”, istakao je Košarac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.