Muhić o situaciji u Makedoniji: Ivanov direktno krši Ustav

Vijesti 08. mar 201719:14 > 20:24
N1

Akademik Ferid Muhić, rođeni Bosanac već godinama živi i radi u Makedoniji. Nezavisni je poslanik u Sobranju - Skupštini Makedonije i profesor filozofije na Univerzitetu Kiril i Metodij u Skoplju, a večeras je u Pressingu govorio o aktuelnim političkim pitanjima u regiji.

Muhić je na početku emisije komentarisao trenutnu situaciju u Makedoniji.

Zoran Zaev je podnio potpise 67 poslanika, uveliko je ispunio normu. Ivanov još nije dao mandat, ali situacija je došla u pat poziciju. Ja bih rekao da je sada gotovo nemoguće odstupiti Ivanovu koji sedam godina nije donio odluku, a sada donosi goru od gore. Ivanov je tražio potpise 61 poslanika s tim da on vidi program, a nema pravo na to. To je upad na Ustav i tako je direktno prekršio Ustav mnogo puta, ovaj put posebno“, smatra Muhić.

Dodao je da Ivanov “nema pravo govoriti o tome”.

Ivanov nema pravo da govori o tome. Njegov stav nema veze sa njegovom ustavnom obavezom da preda mandat. On ne određuje hoće li ga dati ili ne, on po ustavu predaje mandat onome koje ispunio uslove. Zoran Zaev je ispunio uslove. Kad se to spominje i spinuje preko medija, to kod ovih lakovjernijih djeluje“.

Muhić je kazao da je jedan od problema bio i “dogovor sa Albancima”, ali dodao je da je to pitanje pogrešno shvaćeno.

Šta god postigne Zaev kao dogovor sa partnerima, najveći dio zahtjeva se ne može realizovati bez dvotrećinske većine. Potpuno je besmisleno da on obećava nešto što ne može izvršiti. On je samo otvorio teme koje Albancima otvara mogućnost da dobiju ono što im pripada. Svi se pozivaju na Ohridski dogovor, međutim Ohridski dogovor je na osnovu Ustava pravljen. Pravljen je po Ustavu i dopunskom zakonu iz 2008. Zakon i Ustav u potpunosti legalizuju dvojezičnost. To ne obavezuje nekoga da uči drugi jezik, nego daje pravo nekome da govori drugim jezikom i realizuje svoja prava“.

Da li EU spava?

Ne znam da li EU spava. EU ne spava. To što je Mogherini rekla, a s druge strane stigla izjava Lajčaka, to sve pokazuje da se nešto kuha sa Balkanom. Predugo je neizvjestan status i BiH i Makedonije, a da to ne bi alarmiralo čovjeka šta se zapravo krije iza toga. Krije se agenda koja do sada nije dozrela i sada se približava trenutku šta treba uraditi sa BiH i Makedonijom. Rusija ne može lako pristupiti, može malo preko ekonomskih kanala i nešto malo preko meke diplomatije. Turska će moći djelovati preko diplomatskog kanala i kulturnih institucija“, istakao je Muhić u Pressingu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.