"BiH nema od Dejtona, danas je fantomska država"

Vijesti 08. mar 201719:17 > 20:51
N1

Akademik Ferid Muhić, rođeni Bosanac već godinama živi i radi u Makedoniji. Nezavisni je poslanik u Sobranju - Skupštini Makedonije i profesor filozofije na Univerzitetu Kiril i Metodij u Skoplju, a večeras je u Pressingu govorio o aktuelnim političkim pitanjima u regiji.

Govoreći o ideji da bi država sačinjena od Bošnjaka mogla opstati, Muhić je kazao da je ta opcija ustvari vrsta “psihološke barijere”.

Javno kažem da je ta opcija psihološka barijera. Užasavamo se od pomisli kao da smo u zajedničkoj Bosni, a nismo. Naravno da bi mogla opstati, samo kad bi se uspostavili prijateljski odnosi. To bi bilo više stanovnika nego imaju Crna Gora i Slovenija. Kad bi postojale kao tri države, mislim da bi to funkcionisalo sasvim dobro“, kazao je Muhić.

Akademik Muhić je istakao da je BiH neka vrsta paradigme onog što bi Evropa trebala postati.

Ja smatram da je BiH neka vrsta paradigme onog što bi Evropa trebala postati. Ja nisam Bosanac i Hercegovac, ja sam Bošnjak. To je besmislica, nisam od pola Bosanac a do pola Hercegovac. Mi uporno odbijamo prihvatiti identitet kao nacionalni identitet, bojimo se biti onog što jesmo. Ključna pretpostavka je ako dva naroda ne žele zajednicu, onda ne možemo zajedno. BiH nema odavno, nema je od Dejtona. Realno, danas je fantomska država. BiH nema svoje predstavnike, imaju ih FBiH i RS“, smatra Muhić.

Još je kazao da se Evropa ne bi zvala Evropom, da joj Balkan nije dao ime.

Balkan je izvor Evrope. Evropa se ne bi ni zvala Evropa da joj Balkan nije dao ime. U trećem pjevanju ‘Ilijade’ je upotrebljen termin Evropa. Filozofski kapacitet i energija su apsolutno dominantni. Balkan uprkos svega nikad nije bio ni mjesto atomske bombe, ni koncentracionih logora“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.