Sadik Ahmetović za N1: Jako sam nesretan

Vijesti 09. mar 201715:13 > 15:23
N1

Jako sam nesretan zbog ove odluke, kazao je danas zastupnik u Parlamentu BiH, Sadik Ahmetović komentirajući informaciju da je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije - odbijen.

On je u razgovoru za N1 kazao da domaći politički akteri trebaju da se okrenu preživjelim žrtvama rata koje, kako je kazao, i danas trpe nepravdu po raznim osnovama.

”Dejtonski mirovni ugovor je zaustavio rat u BiH, najveću cijenu progona etničkog čišćenja ratnog zločina genocida su platili bošnjački i hrvatski narod na sadašnjem prostoru RS. Nažalost, 22 godine poslije zbog procedura koje su uspostavljene u Dejtonu, konkretno načinu donošenja odluka u Predsjedništvu žrtve su onemogućene da traže pravdu pred Međunarodnim sudom pravde”, ispričao je za N1 Ahmetović i zaključio:

”Jako sam nesretan zbog ove odluke jer presuda nije imala mogućnost ni ući u Sud i sudsko odlučivanje, jedina poruka UN-u i Međunarodnoj zajednici da djelimično može ispraviti nepravdu je da provede presudu iz 2007. godine, da je oni koji danas odlučuju o BiH, kako u zemlji tako i u svijetu jos jednom pročitaju kako ne bi i sljedećih 20 godina bila zaboravljena u ladicama svjetskih centara političke moći. A domaćim političkim akterima da se okrenu preživjelim žrtvama njihovoj djeci koja i dan danas trpe nepravde po različitim osnovama u sopstvenoj zemlji”, kazao je on.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.