Narodna skupština RS: Pozdravljamo odluku Suda u Haagu

Vijesti 09. mar 201715:38 > 15:39
N1

Predsjednik NSRS, Nedeljko Čubrilović pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu o odbijanju zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije za genocid.

 U saopštenju pristiglom iz NSRS stoji da odluka suda da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, bila je jedino moguće rješenje sa stanovišta poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija Bosne i Hercegovine.

“Od samog početka bilo je jasno da se radi o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH. Raduje nas što je Međunarodni sud pravde u Hagu ovu odluku donio relativno brzo i spriječio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu”, stoji u saopštenju.

Zahvalio se svima koji su učinili napore da se “odlučivanje o ovako krupnoj stvari, kao što je revizija presude protiv druge države, vrati u institucije sistema, a potom i da dokažu, posebno u komunikaciji sa Sudom, da nije riječ ni o kakvom zahtjevu države, nego o zahtjevu pojedinaca”.

Na koncu saopštenja stoji izraz nade se da će ova odluka Suda u Hagu dovesti do smirivanja političkih strasti unutar BiH i da ćemo svi zajedno da se vratimo suštinskim problemima građana.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, potvrđeno je za N1.

Reporterke i reporteri N1 vodit će vas kroz program UŽIVO koji, podsjećamo, možete pratiti i putem našeg web portala OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.