Govedarica za N1: Da Izetbegović podnese ostavku

Vijesti 09. mar 201716:24 > 16:33
N1

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica komentirao je za N1 današnju odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu da odbije zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju tužbe protiv Srbije.

 On je kazao da ova odluka nije iznenađenje.

”Bio sam uvjeren da će zahtjev biti odbačen, jedino sam se pribojavao da će odluka Suda u tom slučaju ukoliko se razvuče na duži period, otvoriti prostor kreatorima krize da BiH drže u jednom disharmoničnom stanju. Ovo je poruka liderima i partijama u BiH da ubuduće neće moći populističkim temama i retrogradnim politikama zamajavati narod. Ovoj zemlji potreban je ekonomski razvoj”, kazao je Govedarica u razgovoru za N1.

Dodao je da Bakir Izetbegović nakon svega ”mora podnijeti ostavku”.

”I ranije sam isticao da Izetbegović mora biti svjestan da on jedini snosi odgovornost za sveukupnu krizu koji je on izrežirao, a koju su neki drugi htjeli da prodube. Moralno bi bilo da on podnese ostavku. SDS je pokazao kako treba da se vodi jedna odgovorna nacionalna politika, politika koja nije sebe dovela u poziciju da ovu krizu produbi. Treba reći da se Srbija u svemu ovom postavila na odgovarajući način i nije imala namjeru da pravi loše odnose na relaciji Beograd – Sarajevo”, naglasio je Govedarica.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, potvrđeno je za N1.

Reporterke i reporteri N1 vodit će vas kroz program UŽIVO koji, podsjećamo, možete pratiti i putem našeg web portala OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.