Geoffrey Nice za N1: Šta je Izetbegović trebao uraditi

Vijesti 09. mar 201718:35 > 18:56
N1

Geoffrey Nice, bivši tužilac Haškog tribunala, komentarisao je za N1 odbijanje zahtjeva BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid nakon što je danas na adresu Predsjedništva BiH stigla odbijenica iz Međunarodnog suda pravde u Haagu.

“Savjet je dat. Ono što je je trebalo napraviti, ono što se moralo učiniti je da se sredstva, istražitelji, pravnici, advokati posvete da nađu maksimalnu količinu dokaza. Koliko znam, do sada to vlada nije učinila. Druga stvar koja se morala napraviti imajući u vidu koliko je težak Ustav BiH, potrebno je bilo dobiti pravni savjet što je moguće ranije. Pravni savjetnici su trebali dati prave savjete u vezi poteškoća, a Međunarodnom sudu pravde je trebalo pristupiti i tražiti savjete, smjernice i pomoć imajući u vidu kako BiH ima neobičnu strukturu. Ništa od ovoga nije napravljeno. Od samog početka je moralo biti očito predsjedniku Izetbegoviću da će struktura njegovog Predsjedništva zapravi biti problematična”, kazao je Geoffrey Nice, bivši tužilac Haškog tribunala, za N1.

“Kada sam se ja uključio sa doktoricom Nevenkom Tromp, kada smo radili za nekoga koga su očito podržavali, rekli su nam da se ne moramo brinuti oko poteškoća koje bi mogao imati agent (Sakib Sofić op. a.) i instrukcija koje su mu date i stvar je razriješena. Međutim, nije razriješena. Ne znam zašto nisam konsultovan po tom pitanju, a ni drugi iskusni pravnici Međunarodnog suda pravde. Njih je trebalo konsultovati mnogo ranije jer problem se mogao ustanoviti kao problem, a onda je bilo potrebno dati pravni pravni savjet i pristupiti Međunarodnom sudu pravde. Ovo nije učinjeno. Što se tiče političkih odluka, moguće je zamisliti neke razloge zašto predsjednik Izetbegović možda nije htio da ovo uspije. Možda je bilo nekih političkih razloga, možda su to mogli čak biti i dobri politički razlozi. Ali, nazadna okolnost je da je aplikacija podnesena u posljednjem trenutku iako se znalo da vjerovatno neće uspjeti”, poručio je Nice u razgovoru za N1. 

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.