Ko duguje objašnjenje hrvatskim žrtvama?

Vijesti 10. mar 201717:39 > 19:19
Srna

Jedna od stvari zbog koje će Bakir Izetbogivić žaliti jeste i izostala podrška Dragana Čovića, koji je i u revizije, ali i nakon podnošenja revizije uglavnom ostao po strani.

Ne smiruju se strasti, ali ni optužbe, uglavnom usmjerene na adresu Predsjedništva BiH, čiji članovi nisu imali usaglašen stav u vezi revizije presude. Od aktualizacije ove priče proteže se i pitanje odgovornosti, tj. neutralnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je sve vrijeme bio izvan svojevrsnog verbalnog sukoba Izetbegovića i Ivanića.

“Mislim da je trebao snažnije stajati, ako ne uz mene, onda uz one ljude iz hrvatskog korpusa koji su doživjeli istu sudbinu kao i Bošnjaci u tom dijelu BiH koji se danas zove Republika Srpska”, nedvosmislen je bio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Čović je sve vrijeme imao jasan stav. Nakon predaje zahteva za reviziju kaže da je napravljena nevjerovatna politička greška, jer je sve urađeno jednostrano, u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH.

“Žao mi je što smo se ponovno poigrali Bosnom i Hercegovinom i pokazali da taj sistem ne funkcioniše. Žao mi je što je došlo do ove situacije, jer smo ugled BiH oslabili pred međunarodnim institucijama”, kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Nakon što zahtjev, koji je aminovan od samo bošnjačkog člana Predsjedništva, nije prošao ni protokol, član predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić smatra da je obrukana država, te da i hrvatskim žrtvama apelanti duguju objašnjenje.

“Ja i danas nemam informaciju jesu li oni uopće postojali. U međuvremenu je stigla informacija da su ljudi koji su samoinicijativno podnijeli zahtjev za reviziju imali saznanja da se ona ne može podnijeti na taj način. Mislim da su oni najviše povrijedili žrtve i da u konačnici žrtvama iz reda i bošnjačkog i hrvatskog naroda duguju objašnjenje zbog čega su uradili takvu stvar unaprijed svjesni da jednostavno neće proći prijem na protokolu, a kamo li da je sud razmatra”, istakao je Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

U Hrvatskom narodnom vijeću, pak, žale što je izostala podrška, ali i što se zakasnilo sa cijelim procesom. Ipak, konsenzus u vezi određenih pitanja u BiH je jednostavno nemoguć.

“Dakle, bila je agresija, bio je genocid i od toga ne možemo pobjeći. E sad što Međunarodni sud ima svoje uzuse. Kažu stari, čak i pravnici, da se istina ne dokazuje glasanjem već poštenjem. Treba priznati, tako je bilo i hajmo živjeti dalje u miru”, poručio je Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća.

No, ovakav scenarij do izbora iziskuje bar još jedan zaplet.

Dragan Čović ovaj put nije optimista. Vjeruje kako sa brzim odgovorom iz Haaga krizi nije kraj, već da će neki zarad političkih poena nastaviti da je njeguju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.