Pružene usluge besplatnog pregleda jetre u Sarajevu

Vijesti 14. mar 201713:22 > 13:28
KCUS

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“, član World Hepatitis Alliance (WHA) i član European Liver Patients' Association (ELPA), ponudili su usluge Mobilnog InfoHep Centra koje podrazumijeva besplatni pregled jetre transientnom elastografijom (uređajem FibroScan®) dolaskom u područja koja nemaju navedeni uređaj.

Uređaj FibroScan® je mobilni, lako prenosivi aparat koji se na jednostavan način može postaviti u željeni prostor.

Usluge fibroelastografije pružene su danas u periodu od 10.00 sati do 14.00 sati, pacijentima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u Savjetovalištu za gastrohepatologiju.

Prema riječima Aide Saray, vršioca dužnosti šefice Klinike za gastrohepatologiju KCUS, ta zdravstvena ustanova sa svojim klinikama podržava svaku aktivnost i projekat koji ide u korist naših pacijenata.

Izuzetno nas raduje da smo danas u saradnji sa Udruženjem ‘Hepatos’ omogućili određenom broju naših pacijenata besplatan pregled jetre. Ovaj pregled je veoma koristan u bezbolnoj procjeni oštećenja jestre. Klinika za gastrohepatologiju će i ubuduće raditi na sličnim aktivnostima kako bismo našim pacijentima omogućili usluge koje zaslužuju“, kazala je dr. Saray.

Kako je istakla Tatjana Reić, predsjednica ELPA i „Hepatosa“, transientna elstografija je alternativa biopsiji jetre, neinvazivna metoda procjene stepena oštećenja jetrenog tkiva.

Fibroscan® uređaj koji tokom pregleda koji traje pet minuta, na potpuno bezbolan način, mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre“, kazala je Reić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.