Seizović: Ovako završen postupak revizije je dio scenarija

Vijesti 15. mar 201708:28 > 08:40
N1

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je profesor Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Govorio sam i pisao nekoliko godina unazad, najmanje 4-5 godina, kada su se javila dva velika razloga koja su mogla poslužiti kao dobar temelj za dokazivanje da je beogradski režim bio umiješan u zločine u BiH. To je priznanje generala Perišića i sadržaj zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije. Te dvije činjenice su mogle poslužiti kao osnov, iako bi ostalo teško dokazivanje genocidne namjere, ali one su puno više nego u vrijeme kada je BiH krenula u postupak revizije „5 do 12“. Nisam na ovu temu govorio mjesec dana u javnosti, jer se pitanje revizije prebacilo iz sfere prava u sferu politike”, izjavio je prof. Seizović za N1.

“Blamaža države” tekst autora Hasana Balića u Oslobođenju, Seizović je prokomentarisao kazavši da on ne bi koristio takve riječi, a na pitanje šta se dalje može uraditi, rekao je da se može reći da „dalje nema“.

“Možemo reći da „nema dalje“ i da je BiH profanisana na određeni način što je sve učinjeno postupanjem „5 do 12“. Postoji nekoliko aspekata ulaganja revizije. Jedno su humani razlozi žrtava, a drugo su pravni razlozi koje je trebalo 5 ili 10 godina ranije razmatrati i pažljivo pratiti šta se dešava pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Trebao je postojati tim, prvenstveno pravnika, koji su to trebali pratiti”, kazao je Seizović i dodao da projekat revizije nebi trebao biti projekat etničke grupe, već projekat države te da je iza njega trebala stati država.

Profesor smatra da političari koji donose teške i važne odluke moraju biti svjesni odgovornosti za njih.

“To je g. Izetbegović znao, ali je iz pijeteta prema žrtvama učinio što je učinio, kao i iz razloga što status g. Softića ranije nije bio dovođen u pitanjima u nekim drugim postupcima”, mišljenja je Seizović i dodao da je četvrti aspekt taj da je sve ranije ‘bilo skuhano i spremno za upotrebu’.

“Ovako završen postupak revizije je dio scenarija koji će se kasnije dešavati, a to je smirivanje tenzija na Balkanu.”

Profesor je naglasio da je odluku u ovom slučaju morao donijeti Sud, a ne registrar.

“Niti pravdam niti kuražim za ono što je učinjeno, ali je neobično da je o reviziji odlučio Registrar. Odluku treba donijeti sud, sud odlučuje da li postoji prihvatljivost ili zahtjev odbacuje ili odbija, nikako sekretar suda ili registrar. Sud nije donio odluku to je uradio činovnik.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.