Šarović: Prijete nam sankcije i deseci miliona eura kazne

Vijesti 15. mar 201712:57 > 13:00
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović sazvao je pres konferenciju na kojoj je objasnio mogućnost vraćanja sankcija Energetske zajednice BiH.

“Sazvao sam vas da prenesem dvije stvari, prva se tiče sankcija koje su ranije uvedene BiH, a ukinute u oktobru. Ponovo se suočavamo sa vraćanjem sankcija Energetske zajednice”, kazao je Šarović uz pojašnjenje:

“Nisu ispoštovani rokovi dogovoreni sporazumom entitetskih ministara energetike. Kada smo rekli da ćemo usaglasiti sporne odredbe o regulatoru i prenosu električne energije i gasa, koji je usaglašavan sa Sekretarijatom Energetske zajednice”.

Krajnji rok je do konca marta 2017. godine, odnosno približava se, a Šarović je istakao da ne dolazi mišljenje iz entiteta, i to je alarm upozorenja da će rokovi proći, a da BiH neće ispuniti očekivanja.

“To je loša vijest, koja će nas vratiti u situaciju da nećemo biti u prilici da budemo partneri u okviru Energetske zajednice. Želio sam na ovaj način da vas upoznam s tim. Postoji šansa da iz resornih ministarstava dobijemo pozitivna mišljenja, kako bi to išlo u proceduru”, ocijenio je.

Druga stvar s kojom je želio upoznati javnosti jeste odluka da se krene u reformu izmjene osnovnog ugovora, čiji je BiH član. Po mapi puta koja je usvojena u Beču 2016. godine – predviđaju se dvije izmene baznog sporazuma.

“U protekla dva dana Sekretarijat Energetske zajednice je boravio u BiH. Obavljene su konsultacije sa nadležnim institucijama, uljučujući Minstarstvo vanjske trgovine”, kazao je Šarović.

Izdvojio je dvije izmjene, odnosno prijedloga izmjena, a to su:

1. Implementacija EU odredbi i direktiva iz oblasti energetike. Traži se automatsko implementiranje u zemljama članicama, što je važan element koji predlaže Energetska zajednca.

2. Novčane sakcije za zemlje članice koje ne izvršavaju obaveze prema Energetskoj zajednici. To se odnosi na kršenje ugovornih pravila, što je novina – a BiH bi direktno podlijegala toj sankciji, budući da nije implementirala u svoje zakonodavstvo treći energetski paket.

“Bićemo lišeni mogućnosti vraćanja sredstava. Ne znam za sudbinu platforme za Zapadni Balkan, jer se Samit održava svake godine, gdje BiH nastoji biti dio regionalnih projekata”, kazao je Šarović.

Kada je riječ o kazni – radi se o milionskim iznosima, odnosno o desetinama miliona eura kazne.

“Sada se ne mogu baviti procjenom štete, ali nadam se da do toga neće doći”, kazao je Šarović.

Ovo će biti i tema sutrašnjih razgovora premijera zemalja Zapadnog Balkana, te da dolaze pozitivni singnali. Kaže da je dobra volja najbitnija, i da je pozitivna energija važna za buduće mjesece i godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.