Najavljeno protestno okupljanje radnika Željeznica RS

Vijesti 15. mar 201714:07 > 14:09
Zrs-rs.com

Sa dva voza iz Doboja i Novog Grada, deset autobusa iz cijele RS i oko 60 privatnih automobila sutra će u Banjaluku stići nezadovoljni radnici Željeznica RS.

Okupljanje je predivđeno u 11 sati na Trgu Krajine, zatim protestna šetnja pored zgrade entitetske Vlade, te protestni skup u parku Mladen Stojanović.

Iz Sindikata su rekli da očekuju da će ovaj najavljeni protest biti još masovniji od nedavno odražanog u Doboju gdje je prisustvovalo nekoliko stotina radnika.

Radnici ostaju pri svojim zahtjevima se isplate zaostale naknade za topli obrok i prevoz, te da se ne primjenjuje nova sistematizacija radnih mjesta, dok se ne napravi program zbrinjavanja eventualnog viška radnika.

Traže i da uprava preduzeća ispoštuje isplatu izvršnih presuda koje prelaze 20 miliona maraka, kao i da se pod hitno preispita odgovornost i pokrene smjena odgovornih za teško stanje u ŽRS-u.

Ranije su u Sindikatu najavljivali da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, oko stotinu radnika krenuti u štrajk glađu.

Za sada je ovaj korak jedan radnik Čedomir Knežević iz Prijedora zbog kako je rekao katastrofalnog odnosa vlasti, rukovodstva preduzeće ali i sindikalaca prema njemu i njegovim kolegama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.