Šaćir Filandra o Samitu premijera i skupu u Neumu

Vijesti 16. mar 201710:38 > 10:43
N1

Bitno je poslati jedinstvenu poruku sa Samita, na kojem je i Johannes Hahn, evropskim partnerima da ovo područje zapravo treba pomoć, da je značajno i da treba brže intervencije iz EU, znatno konkretnije i dublje, izjavio je za N1 Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

On je kazao da je ovo jedan u nizu Samit, budući da je priprema za idući koji se održava u Trstu.

Ovo je jedan u nizu razgovora evropskih lidera i onih lidera koji namjeravaju biti u EU, u vrijeme velikih promjena u EU i nakon izbora u SAD-u. Ovaj dio Evrope je u zapostavljenom statusu. Lideri zemalja su okruženi zemljama koje su u evropskim i atlantskim asocijacijama“, rekao je prof. Filandra.

Filandra smatra da je ovom regionu nedovoljno pružena pažnja i pomoć.

U turbulentnim vremenima ovaj region postaje moguže žarište novih sigurnosnih kriza. Nikome pametnom do toga nije stalo. Ovaj samit posmatram kao jedan od niza samita. On će relaksirati odnose, a već su prilično relaksirani. Prilika da se susretnu lideri zemalja koje su u stanovitim sukobima, kao što su odnosi BiH i Srbije, Srbije i Kosova, svi mogu dobiti situacije u Makedoniji, tu je Edi Rama iz Albanije…

Dekan FPN-a u Sarajevu ističe da ‘nismo u fazi kada su samiti kurtoaznih izjava dovoljni.’

Glavni korak, prije svega, je na domaćim političkim akterima. Ovaj i slični sastanci mogli bi učvrstiti jasno i nedvosmisleno evropsko orijentiranje, prihvatanje evropskih sistema i regulativa. Kurtoazne izjave iz Brisela ne znače ništa, nama trebaju konkretne stvari kako bi se stabilizovale stvari“, zaključio je Filandra.

Podsjećamo, danas se u Sarajevu održava Samit zemalja Zapadnog Balkana na kome će učestvovati premijer BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Crne Gore, te ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alifano i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

‘Naziv skupa u Neumu je sporan’

Evidentno je da je to monoetnički skup što za bosanske prilike u ovakvim slučajevima nije dobro i poželjno, ali to je stvar organizatora“, smatra Filandra.

On ističe da je naziv skupa sporan i njemu vrlo čudan.

Organizatori skupa su jedan narod u BiH, Hrvate, titulirali nositeljima evorpskih vrijednosti, što govori da druga dva naroda u BiH nisu nosioci evropskih vrijednosti, ne ulazeći u to šta su evropske vrijednosti. Naziv sam po sebi šalje određenu poruku i nije adekvatan. Hrvatska u posljednje dvije decenije nije uspjela pozicionirati kao faktor demokratizacije ovog područja zbog nedostatka demokratskog kapaciteta unutar zemlje“, dodao je Filandra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.