Završen Samit zemalja Zapadnog Balkana

Vijesti 16. mar 201714:33 > 14:35
N1

U Sarajevu je danas održan Samit zemalja Zapadnog Balkana, a na sastanku su prisustvovali premijeri Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja i ministar vanjskih poslova Italije.

Nakon sastanka medijima su se obratili učesnici sastanka, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da je Samit imao za cilj prezentirati i definirati zajedničke interese, inicijative za naredni Samit u Trstu u julu ove godine.

Najčešći pojmovi koji su se mogli čuti su evropske integracije, ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, saradnja u okviru obrazovanja i mladih ljudi kako bi se napravio iskorak ka budućnosti. Fokus je bio na očuvanju mira i stabilnosti u regiji. Govorilo se o bržem protoku roba i ljudi, uklanjanju barijera, uvezanost graničnih ispostava, formiranju asocijacija poput privrednih komora i drugih ideja“, rekao je Zvizdić.

On je kazao da se govorilo i o problemima te da se ništa nije guralo pod tepih.

N1

Svi smo potpuno orijentisani na kreiranju ambijenta saradnje, međusobnog razumijevanja i poštovanja te razvoja unutar regiona. Inicijativa će biti pretočena u zajedničkoj izjavi“, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je kazao da svi učesnici današnjeg Samita žele aktivnije prisustvo i učešće EU na području Zapadnog Balkana.

Denis Zvizdić se u ime cijele BiH zahvalio svim kolegama, premijerima i komesaru Hahnu.

Hahn je definisao novu dimenziju saradnje, vratio fokus EU na prostor Zapadnog Balkana i potvrdio evropsku perspektivu ovog regiona.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.