BiH bogatija vodom nego cijela srednja Evropa!

Vijesti 22. mar 201717:00 > 18:47
N1

Danas se obillježava Svjetski dan vode. Iako bogata ovim resursom, BiH se nalazi među prvim zemljama koje uvoze vodu. Neodgovornost prema ovom vrijednom resursu bi nas mogla dovesti do ozbiljnih problema.

Svjetski dan voda jednak je sarajevskom danu kanistera. Tako je ilustrativno u Sarajevu obilježen dan voda ispred Vlade KS. Naime, nekoliko udruženja je predalo inicijativu za promjenu Ustava KS.

“Zaista je krajnje vrijeme da se naše vode zaštite i mi smo mislili da je najboljii način da se to desi jeste da se Ustav KS dopuni odredbom o pravu na pitku vodu koji bi zauvijek vodu tretirao kao javno dobro i zaštitio od svake moguće privatizacije”, kazao je Anes Podić, udruženje “Eko akcija”.

Rijetko je naći zemlju na ovim geografskim prostorima koja se može porediti sa BiH kad je u pitanju pitka voda. Neke procjene govore kako je bogatija vodom nego cijela srednja Evropa. Međutim BiH je među prvim zemljama koje uvoze vodu.

U svijetu danas 663 miliona ljudi još uvijek nema pristup čistoj i pitkoj vodi.

A prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, samo u novembru 2016. godine izvezli smo vode u vrijednosti od više od 33 miliona KM, dok smo za uvezenu vodu platili više od 121 milion maraka.

“Vrlo često nismo ni svjesni onoga što imamo. Ako vidimo slovenački primjer, zadnji i najljepši, oni su vodu zaštitili kao ljudsko pravo, kao jedan od glavnih resursa života”, podsjetila je Ines Tanović, organizacija “Jedan grad, jedna borba”.

Prema vodi se vlasti u BiH već niz godina neodgovorno odnose. Velike su prijetnje vodozaštitnoj zoni. Imamo fekalne bakterije u izvorištima vrela Bosne, redukcije su sve češće, a otpad u rijekama također. 

I Evropska povelja o vodi naglašava da bez vode nema života i da njeni resursi nisu neiscrpni. A dok to ne shvatimo i u praksi ne budemo provodili, teško da ćemo znati cijeniti vrijednost ovog bogatstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.