Reakcija na Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Vijesti 29. mar 201712:23 > 12:31
morgueFile

Akademik Slobodan Remetić izjavio je Srni povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku, čiji potpisnici smatraju da se u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori upotrebljava "zajednički jezik", da se na svim tim prostorima "govori jedan - srpski jezik, a da tim narodima više ništa nije zajedničko".

Sutra će u Sarajevu biti predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku. Dokument je to koji je podigao puno prašine, kako među jezikoslovcima, tako i u javnosti.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih osoba iz javnog i kulturnog života Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a projekt su inicirali Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva. Projekt su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD. Jedna od potpisnica je i Štefica Galić, urednica portala Tačno.net.

Remetić je za Srnu rekao da Srbi imaju loše iskustvo i da im je dosta “bračnih zajednica”, koje su po pravilu uvijek završavale na štetu srpskog naroda. 

“To jeste jedan, u osnovi srpski jezik. Čak ni moje kolege, najbolji lingvisti u Bošnjaka ne govore o razlici suštinskoj i lingvističkoj tog njihovog i srpskog jezika. Oni kažu da imaju pravo prema međunarodnim kodeksima da imenuju jezik kako hoće, a ispostavilo se da je to falsifikat”, rekao je Remetić.

On je istakao da se ne može nazivati drugačije jezik koji se suštinski ne razlikuje.

Remetić je naglasio da od inicijativa ovog tipa zazire, bez obzira na to ko iza njih stoji, i ponovio da je Srbima dosta “zajednica i zajedništva”.

“Tu, možda ima i poštenih jugonostalgičara. Možda ima i toga… To je pomalo brodolomnik na pustom ostrvu sa navikama prije brodoloma… koji ne zna da `ća je bilo – toga više nema, ća smo bili više nismo to`. Šta im je namjera ne znam, ali nisam čuo tu priču od ozbiljnih ljudi”, rekao je Remetić.

Deklaracija o zajedničkom jeziku nastala je kao rezultat projekta “Jezici i nacionalizmi”, kojem je cilj podizanje svijesti o jeziku.

Osnovna namjera ovog projekta jeste problematizovanje postojanja “političkih” jezika na prostoru nekadašnjeg jednog srpsko-hrvatskog.

Među onima koji su potpisali Deklaraciju o jedinstvenom jeziku su i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Viktor Ivančić, Ranko Bugarski i Snježana Kordić.

Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstaviće sutra u Sarajevu, između ostalih, profesor Enver Kazaz, pisac Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, te pisac Vladimir Arsenijević. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.