Specijalni program na N1 o Deklaraciji o zajedničkom jeziku

Vijesti 30. mar 201709:53 > 11:00
morgueFile

Danas u 12 sati bit će objavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku, a specijalni program sa gostima u sarajevskom, beogradskom i zagrebačkm studiju, kao i samo objavljivanje Deklaracije - pratite UŽVIO na N1.

Specijalna emisija počinje u 11 sati, uživo na N1 televiziji portalu.

Dokument je to koji je podigao puno prašine, kako među jezikoslovcima, tako i u javnosti.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih osoba iz javnog i kulturnog života Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a projekt su inicirali Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva. Projekt su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD.

Deklaracija o zajedničkom jeziku nastala je kao rezultat projekta “Jezici i nacionalizmi”, kojem je cilj podizanje svijesti o jeziku.

Osnovna namjera ovog projekta jeste problematizovanje postojanja “političkih” jezika na prostoru nekadašnjeg jednog srpsko-hrvatskog.

Među onima koji su potpisali Deklaraciju o jedinstvenom jeziku su i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Viktor Ivančić, Ranko Bugarski i Snježana Kordić.

Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstavit će profesor Enver Kazaz, pisac Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, te pisac Vladimir Arsenijević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.