Zašto sam povukla potpis sa Deklaracije o zajedničkom jeziku

Vijesti 31. mar 201720:34 > 01. apr 2017 09:45
Alida Bremer

Doktorica nauka, autorica i prevoditeljica Alida Bremer je jedna od 225 istaknutih ličnosti regiona koja je prije potpisala Deklaraciju o zajedničkom jeziku čije je predstavljanje bilo u Sarajevu prije nekoliko dana. Međutim, odlučila je povući potpis sa Deklaracije. U nastavku pročitajte zbog čega.

Povukla sam svoj potpis ispod Deklaracije. Bila sam ga dala u najboljoj namjeri, sa željom za većom komunikacijom i za većom lakoćom u odnosu na temu jezika.

No uvidjela sam da je djelovanje Deklaracije izrazito negativno, dakle da je postignuto upravo suprotno od moje gore navedene namjere.

Neki pametni ljudi i žene izrazili su svoje negodovanje na dobro argumentiran način, a ja rado slušam dobre argumente. Dijalog naime ne znači biti u grupi s istomišljenicima, nego povremeno poslušati neistomišljenika i prihvatiti njegov stav, makar i ne u cijelosti.

Kompromis znači odustati pomalo od svoga i prihvatiti barem nešto od drugoga.

Nekako mi se čini da baš nitko nije spreman na kompromise u ovoj lavini diskusija o Deklaraciji. Pa sam se odlučila biti prvom osobom koja se ponaša kompromisno: S jedne strane i dalje vjerujem u to da Deklaracija ima smisla. S druge strane prihvaćam mišljenje onih koji su rekli da ona u ovom obliku unosi samo nemir i da kao takva nije potrebna.

Ako sam išta naučila u Njemačkoj je da se procesi pomirenja i razumijevanja ne mogu nametati, te da je svako nametanje kontraproduktivno. I dalje naravno mislim da se govornici bosanskog, crnogorskog, hrvatskog i srpskog odlično međusobno razumiju i da bi se trebali još bolje razumjeti, a ne svakog dana sve manje.

I dalje mislim da mali jezici i mala tržišta knjige u današnje vrijeme moraju tražiti nove puteve i strategije svog opstanka i svog potvrđivanja, te da je način na koji se među ovim govornicima ne komunicira uistinu poražavajući za budućnost i opstanak ovih jezika. I dalje mislim da bi bilo lijepo pronaći nove puteve za civiliziranu, smirenu, prijateljsku komunikaciju na sve ove teme.

No najmanje što je u ovoj situaciji potrebno je zbrka koja je nastala ovom Deklaracijom. Ja sam jednostavno protiv svake zbrke. Dakle, povlačim svoj potpis pred lavinom neprijateljstva i u velikoj mjeri nerazumjevanja, jer mi se čini da se nekad mudrije povući. Pametniji popušta, kažu, mislim, svi ovi narodi.

Osim toga mi se nije svidjelo što je uz moje ime na listi potpisnika napisana riječ “doktorka nauka”. Mislim da se radi o nepažnji koja se nije smjela dogoditi. Pri tome ne vjerujem u zle namjere, nego mislim da se radi o nehatu. No i za nehat postoji odgovornost.

Nastavak -ica ljepši mi je, a mislim i da je produktivniji od -ka, riječ znanost bi mi se ovdje isto bolje svidjela, u svakom slučaju je uz imena hrvatskih potpisnika i potpisnica trebalo zanimanja napisati na hrvatskom jeziku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.