Hartmann: Srbija nije raščistila svoj odnos sa prošlošću

Vijesti 03. apr 201720:48 > 20:49
N1

Ekskluzivna gošća Pressinga je novinarka, književnica i bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann.

Komentarišući Mladićev zahtjev za liječenje van u rusiji, Hartmann je kazala:

“On ako ode tamo, nikad se neće vratiti. Vrlo je bitno nakon toliko godina da se dođe do zaključka i presude”.

Hartmann je kazala da je Haški tribunal uradio svoj posao što je bilo predviđeno mandatom.

Haški tribunal je uradio svoj posao, ono što je imao kao mandat. Optužio je glavne osobe i piše se široka priča o onome što se desilo. Dokumentovali su puno stvari, tu ne bi bilo ništa da nije bilo Haškog tribunala. Ideja jednog Tribunala je bila da se ljudi koji su učinili strašne stvari optuže i dokumentuju, kako se ne bi užasi ponovili u budućnosti. Ako se ustalimo konstantno u tu priču, onda se budi viktimizacija i onda se nikada neće izaći iz tog kruga. Ne može se žrtvi reći da se ništa nije desilo i da ona to izbriše. Haški tribunal je kreiran i plaćen milionima da bi se žrtvama jednog dana moglo reći: Ajmo, idemo dalje. Oni se danas suočavaju sa svojim noćnim morama“.

Još je kazala da se ratom u BiH pokušalo preći sa politike na rat, a danas se politikom završava ostalo.

Od politike se išlo na rat, da bi se dobili neki ciljevi. Sad pošto se nije postiglo sve, treba politikom završiti ostalo. Bila sam u Srbiji nedavno i vidjela naslovnice nekih medija. Oni nisu raščistili svoj odnos sa prošlošću. Sve što je bilo u glavama prije 25 godina, nije raščišćeno“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.