Ivanić i Plenković: Nastaviti snažnu saradnju BiH i Hrvatske

Vijesti 04. apr 201713:26 > 13:31
N1

Na marginama Sajma privrede u Mostaru upriličen je niz bilateralnih susreta. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sastao se sa premijerom Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.

Nakon sastanka, dvojac se obratio medijima.

“Sajam je referentan ne samo privredno, nego i za političke planove. Važno je da smo sa najvišeg političkog nivoa zemalja regije uputili poruku koliko je važna privredna saradnja, slobodna trgovina, a Hrvatska kao glavni partner BiH zainteresovana je za nastavak saradnje, i to će biti jedan od prioriteta moje vlade”, kazao je Plenković.

On je izjavio da će ta privredna saradnja BiH i Hrvatske biti prisutna na više sektorskih prioriteta.

Mladen Ivanić je kazao da je Mostar bio centar regije danas, i da je lijepo vidjeti dobro organizovan sajam.

“Hrvatska je zemlja partner ove godine, značajna je politički i ekonomski. Bilo je zadovoljstvo čuti ohrabrujuće poruke Plenkovića. Mi od Hrvatske očekujemo snažnu podršku, kakvu nam je do sada pokazivala. Da bi privreda bila bolja, moramo znati probleme privrednika. Toliko političara danas je obišlo poljoprivrednike i cilj nam je da radimo da svima bude bolje”, kazao je Ivanić.

U obraćanju medijima, bilo je kratko govora i o gafu kojeg je napravio Ivanić danas na otvaranju Sajma.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić danas je u Mostaru greškom otvorio Sajam privrede u Mostaru. On je, naime, obraćajući se prisutnima na ceremoniji svečanog otvorenja ove manifestacije pričao o važnosti ovakvih događaja, a potom je Sajam – otvorio.

Voditelj programa Veselko Čerkez pojasnio je da ta čast pripada hrvatskom premijer Andreju Plenkoviću.

“Drago mi je da smo gospodin Plenković i ja zajedno otvorili današnji sajam“, kazao je Ivanić, što je izazvalo smijeh prisutnih. Potom je Veselko Čerkez pojasnio: “Drago mi je da prvi put u 20 godina, dva su čovjeka otvorila Sajam u Mostaru”.

Plenković je kratko komentarisao i izmjene izbornog zakona u BiH, gdje je kazao da je neophodno pronaći rješenje, da Hrvati u BiH legitimno biraju člana Predsjedništva BiH.

“Potrebno je do kraja shvatiti logiku Dejtona, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Izvjesno je da tri člana Predsjedništva BiH budu iz tri naroda”, ocijenio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.