Ćavar primio članove delegacije BiH u Moneyval Komitetu

Vijesti 22. sep 201414:16 > 14:21
Msb.gov.ba

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar primio je danas u Sarajevu Moneyval delegaciju Bosne i Hercegovine, koju je predvodio šef delegacije Borislav Čvoro, te članovi Sanela Latić i Samir Omerhodžić.

Članovi delegacije su upoznali zamjenika Ćavara s odlukom Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) donesenoj prošle sedmice na sjednici u Strazburu. 

Ćavar se zahvalio članovima delegacije za izuzetne napore koje su poduzimali kako BiH ne bi bila stavljena na tzv. “sivu listu” nekoperativnih i visokorizičnih zemlja kada je u pitanju spriječavanje pranja novca. 

– Bilo je dosta onih koji nisu ozbiljno shvatili upozorenja Moneyvala i posljedice sa kojima bi se mogla suočiti BiH, a što bi osjetio kompletan gospodarski sektor, ali i građani koji primaju novac iz inostranstva. Zahvaljujući vašem pristupu na sjednici i bilateralnim sastancima, izbjegli smo sankcije i dobili još malo vremena da uskladimo naše propise sa preporukama Moneyvala, kazao je Ćavar. 

Još jednom je istaknuto da prijetnja od stavljanja BiH na “sivu listu” nije potpuno otklonjenjena, te da je u što skorije vrijeme neophodno usvojiti i izmjene Krivičnog zakona BiH, što je ujedno posljednja preporuka koju je pred BiH postavio Moneyval, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.