Međunarodna zajednica (ne) vrši pritisak na bh. zastupnike

Vijesti 07. apr 201718:22 > 19:14
N1

Zastupnici u Zastupničkom domu, u kojem je u srijedu odbijeno da se o setu Zakona o akcizama izjašnjava po hitnom postupku, nakon sjednice upozorili su da je na neke od njih vršen određen pritisak od predstavnika Međunarodne zajednice i predstavnika ambasada da se ovaj zakon usvoji.

Iz Međunarodne zajednice danas bez konkretnog komentara. U priopćenju samo poručuju da pomno pratimo zbivanja u Parlamentu BiH.

Proljeće je vratilo prašinu na bh. polja. Poljoprivrednici su na njivama već zasukali rukave. Političari u foteljama. Prašina na poljima, prašina i u skupštinskim dvoranama. Na Zakonu o trošarinama lome se politička koplja, na bh. poljima lomi se sudbina budućnosti bh. seljaka.

“Ovo je otišlo dođavola, kako se brzo dogovore kada je udarati preko leđa poljoprivrednika, a već 4 godine ne mogu usvojiti strategiju”, žali se Nedžad Bićo, poljoprivrednik.

Snositi posljednice političkih odluka na svojim leđim poljoprivrednicima nije ništa novo. Upravo je
ta ista politika, tvrde, seljaka danas dovela na koljena.

“Poljoprivreda je već odavno na koljenima, da propadne, ovo je intere Europe, uvoznih lobija, da bi mogli svoje smeće ovdje prodavati”, tvrdi Bićo.

A Europu ne prozivaju samo poljoprivrednici. I bh. zastupnici koji su se usprotivili usvajanja Zakona o
tošarinama tvrde da su predstavnici EU vršili pritisak da ovaj zakon dobije zeleno svjetlo.

“I strancima koji su vršili stravičan pritisak i da uništimo ono malo poljoprivrede što živi i diše u ovoj zemlji”, kaže Aleksandra Pandurević.

“Jedno je od obrazloženja bilo da novac MMF-a će služiti za povrat dugova pa se brinu za svoj novac, a ne BiH”, otkriva Saša Magazinović.

Sa druge političke strane stiže odgovor – pritisaka nije bilo.

“Oni traže druge adrese. Ja se držim onog što radim i ne mijenjam mišljenje od slučaja do slučaja”, tvrdi Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH.

Iz Delegacije EU danas bez konretnog odgovara je li bilo miješanja u ovu priču. Tek jasna poruka: Zakoni su važni elementi Reformske agende, i uvjeti neophodni za angažman ss MMF-om. Sada je vrijeme da se zauzme stav u korist radnih mjesta i razvoja.

I dio stručne javnosti sličnog je razmišljanja.

Više detalja ima Vlado Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.