Suđenje Radončiću, svjedočili istražioci SIPA-e

Vijesti 12. apr 201719:41 > 19:42
N1

Tri istražioca Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA-e svejdočili su u nastavku suđenja optuženima - Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću.

Svjedočanja su se odnosila na naredbe i okolnosti pretresa privatnih i službenih prostorija, te hapšenja tada osumjičenih za udruživanje radi ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke, tačnije svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Istražilac SIPA-e Jasmina Sarvan svjedočila je o danu kada je kao vođa tima u poslovnim prostorijama Dnevnog Avaza, po naredbi državnog suda zbog izuzimanja računara i mobilnog telefona, tražila tadašnju urednicu i novinarku Indiru Ćatić. Sarvan je kazala da njenom timu nije bilo ugodno čekati novinarku, koja se nalazila u istoj zgradi, jer ih je u redakciji oko 70-100 novinara fotografisalo ili snimalo. Na pitanja optuženog Radončića da li je Sarvan tada u redakciji vidjela i svoje kolege specijalce sa dugim cijevima, odgovorila je da jeste, ali da za njih nije bila nadležna. Radončić je kazao – “vaše svjedočenje naginje tome da ste se osjećali kao da ste ušli u mafijašku organizaciju”.

“Situacija u kojoj smo se mi nalazili u okviru te prostorije nije bila baš bezbjedna za lica koja su se tu nalazila tako da smo mi željeli da gospođa Indira Ćatić dođe što prije kako bi joj prezentirali razloge našeg dolaska što smo i učinili onog momenta kada je ušla”, kazala je Jasmina Sarvan, istražilac Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Sarvan je tokom svjedočenje izrazila svoju iskustvenu pretpostavku da je Indira Ćatić, za vrijeme dok je istražni tim čekao mogla uništiti dokaze i podatke iz telefona – potrebne za postupak. Istražilac Sarvan je sudskom vijeću potvrdila da je neometano i bez otpora obavila posa nakon što je Ćatić u redakciju stigla u pratnji glavnog urednika Seada Numanovića i advokatice Vasvije Vidović. Ševko Čomor istražilac je SIPA-e koji je uhapsio Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića.

Ovaj istražilac u penziji govorio je o pretresu Dautbašićevih i Radončićevih prostorija, te o utvrđivanju istinitosti navoda iz izjava Azre Sarić. Istražilac je kazao kako je analizom snimaka video nadzora sa hotela Park u Vogošći utvrdio, ali ne sa potpunom sigurnošću, da se radilo o susretu Azre Sarić i Bilsene Šahman.

“Meni je indikativno u odbrani obzirom da policijski službenici navode da procjenjuju da se radi o vozilu gospođe Šahman Bilsene oni nisu mogli sa sigurnošću to utvrditi pa odbrana postavlja opravdano pitanje – zašto ne procjenjuuju koje je to drugo vozilo u koje je gospođica ušla. Otvaraju se tu brojna pitanja nakon toga – šta se dalje dešavalo, kakvo je njeno psihičko stanje bilo u tom trenutku, sve su to su druge osobe mogle posvjedočiti što odbrana smatra, a što nije istražneno tokom postupka”, kazala je Mirna Delalić, advokat Bilsene Šahman.

Tadašnji istražilac SIPA-e Ševko Čomor objasnio je da je bio vođa tima prilikom pretresa prostorija Fahrudina Radončića na 30. spratu Avaz Twist Towera. Čomor je kazao da su tada izuzeti – računar; kopija zapisnika službenog dokumenta SIPA-e o saslušanju Armina Cibre koji je bio saslušan u predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija; zatim ugovor ili raskid ugovora o radu Belme Lekić koja je, kako je istražilac u penziji pojasnio, takođe bila jedan od svjedoka u predmetu protiv Kelmendija; potom originalne notarskre izjave Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, print screen sa Facebook profila Šejle Jugo Turković; kopije novinskih članaka “Slobodne Bosne”; te dva lista papira na kojima je, između ostalog, istražilac Čomor prepoznao i svoje ime i prezime koje je bilo pogrešno napisano, kako je objasnio sudskom vijeću.

Nastavak suđenja u predmetu Radončić i dr. zakazan je za 19. april. Tada je planirano je saslušanje dva svjedoka Tužilaštva – u svojstvu policijski službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.