Potvrđena optužnica protiv 16 osoba u slučaju Bobar banka

Vijesti 13. apr 201713:17 > 13:21
N1

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužicu protiv 16 osoba u slučaju Bobar banke.

Sud Bosne i Hercegovine da je 10. marta potvrdio optužnicu koja optužene:  Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Anu Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonju Kurtumu, Sašu Tomića, Slavicu Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežanu Vujnić, Dragicu Tomić, Gorana Ignjatovića, Paju Panića, Dragu Đukanovića i Jefu Bošković tereti za krivično djelo organizirovani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a Darka Jeremića i još za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca, saopćeno je danas iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi Darko Jeremić, organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom te zajedničkim djelovanjem sa drugim članovima organizacije koju su činili: Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Boškovi, prekoračili granice svoga položaja i ovlasti, te ne vršeći svoje službene dužnosti svjesno kršili odredbe zakona i drugih propisa i na drugi način nesavjesno postupali u vršenjima službene dužnosti svjesni da usljed toga može nastupiti teža povreda prava i veća imovinska šteta deponenata BOBAR banke a.d. Bijeljina i drugih pravnih lica, te novac pribavljen izvršenjem krivičnih djela ubacili u legalne tokove, sve sa ciljem da pribave imovinsku korist velike vrijednosti u višemilionskim iznosima povezanim licima BOBAR grupe.

Optuženica ih tereti da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke iz Bijeljine, te omogućavali odobravanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je vraćanje kredita bilo adekvatno osigurano.

Na taj način doveli su do finansijskog sloma Bobar banke i propasti depozita koje su imale firme, organi uprave, kao i građani koji su ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

S obzirom na to da su u Bobar banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, opština i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno oštećeni su mnogi građani u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i u Brčko distriktu.

Kako je najavljeno, Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem blizu 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 dokaznih materijala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.